17:42:47 19.04.2024
Stiri

Lee Harvey Oswald a vorbit cu un ofițer KGB cu o lună înainte de asasinarea lui Kennedy

Știri 28.10.2017 19:01 Vizualizări2278 Autor: Ziarul National
Lee Harvey Oswald a vorbit cu un ofițer KGB cu o lună înainte de asasinarea lui Kennedy Sursa: realitatea.net


Lee Harvey Oswald, asasinul preşedintelui american J.F Kennedy, a vorbit cu consulul URSS Valeri Vladimirovici Kostikov, „un ofiţer identificat ca fiind al KGB” şi un membru al unităţii responsabile de sabotaj şi asasinate a KGB, în Mexico City, pe 28 septembrie 1963, cu o lună înainte de asasinarea președintelui scrie „The Guardian“, care citează documentele declasificate în SUA.

Lee Harvey Oswald, cunoscut ca fiind simpatizant comunist, a vorbit cu consulul Valeri Vladimirovici Kostikov, „un ofiţer identificat ca fiind al KGB” şi un membru al unităţii responsabile de sabotaj şi asasinate a KGB, în Mexico City, pe 28 septembrie 1963. Divizia FBI din Dallas îl urmărea pe Oswald în octombrie 1963. Jack Ruby, cel care l-a ucis pe Oswald în arestul poliţiei la două zile după moartea lui JFK, „era în relaţii bune” cu poliţia din Dallas, potrivit unei informări a FBI datată la scurt timp după decesul preşedintelui american.

Noile documente declasificate cu privire la asasinarea fostului preşedinte american John F. Kennedy, arată temerile uriaşe ale Uniunii Sovietice, în plin Război Rece, relatează The Guardian.

Potrivit documentelor, americanii s-au interesat de reacţii ale oficialilor URSS, iar astfel, FBI a aflat că liderii sovietici îl considerau pe Lee Harvey Oswald – un simpatizant comunist şi considerat autorul asasinatului – ca fiind „un maniac nevrotic care a fost neloial propriei ţări”.

Înalţii oficiali sovietici se temeau şi de teoriile conspiraţiei care aveau să apară în urma asasinării. Ei vedeau asasinarea ca fiind probabil organizată de extrema dreaptă ori de succesorul preşedintelui american, Lyndon Johnson, scrie realitatea.net.

De asemenea, liderii sovietici aveau temeri cu privire la un război. „Sursele noastre arată că oficiali sovietici se temeau că, fără lider, vreun general iresponsabil din Statele Unite ar putea lansa o rachetă către Uniunea Sovietică”, arată un document al Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Potrivit altor documente declasificate, de la CIA, ambasadorul cubanez în SUA a primit „cu încântare” vestea morţii lui John F. Kennedy. Însă, notează The Guardian, liderul cubanez Fidel Castro le-a spus americanilor în 1978 că ţara sa nu a fost implicată în planul de asasinare.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md