Condiţiile de muncă pentru femei au ajuns recent în atenţia publică în urma acuzaţiilor, larg mediatizate, de hărţuire şi agresiune sexuale aduse de actriţe celebre producătorului american de film Harvey Weinstein.

Dezvăluirile au declanşat un val de acuzaţii şi împotriva altor figuri din industria de divertisment, iar milioane de femei şi-au relatat, în cadrul campaniei #MeToo, experienţele similare de hărţuire sau agresiune din partea unor colegi, şefi sau a altor persoane.

La nivel global, 68 de state, în care muncesc aproape 235 de femei, nu interzic hărţuirea sexuală la locul de muncă, potrivit studiului, care a analizat legislaţiile în vigoare în cele 193 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Absenţa protecţiei legale la locul de muncă le afectează însă şi pe femeile care nu lucrează, ca şi pe acelea care au renunţat la locurile de muncă sau le evită din cauza hărţuirii, a declarat Jody Heymann, director fondator al WORLD Center şi principalul autor al studiului.

'În aceste 68 de state sunt 424 milioane de femei de vârstă activă, aşa încât există un număr imens de femei şi o treime din ţările lumii fără protecţie împotriva hărţuirii sexuale', a subliniat ea pentru Reuters Thomson Foundation.

Studiul a mai relevat că, deşi trei sferturi dintre state interzic discriminarea de gen în ce priveşte promovările la locul de muncă, se menţin totuşi 'mari decalaje' în domeniu.

În majoritatea ţărilor sunt în vigoare legi menite să protejeze dreptul femeilor la salariu egal, dar mai puţin de jumătate le garantează salariu egal pentru muncă egală cu a bărbaţilor, reiese din acelaşi studiu.