Noul studiu realizat de Universitatea din Lausanne şi o echipă de savanţi francezi demonstrează că schimbările climatice sunt în realitate mult mai severe decât se credea, potrivit The Independent.

Cercetarea pune la îndoială modul în care oamenii de ştiinţă au calculat până acum temperatura mărilor şi oceanelor.

Analiza scoate la iveală faptul că datele de până acum s-au bazat pe o eroare, ceea ce înseamnă că actualele teorii privind încălzirea climei sunt greşite.

Conform studiului publicat în Nature Communications, oceanele preistorice erau mult mai reci decât s-a estimat iniţial. Asta înseamnă că încălzirea globală prin care trece planeta este fără precedent în ultima sută de milioane de ani, mult mai gravă decât s-a calculat până în prezent.

Oamenii de ştiinţă credeau până acum că temperatura oceanelor a scăzut cu 15 grade în intervalul amintit. Ei au ajuns la această concluzie analizând fosilele unor organisme marine minuscule de pe fundul mărilor şi calculând nivelul de oxigen extras de acestea de pe fundul oceanelor şi care s-a înmagazinat în cochiliile lor din calcar, reuşind astfel să stabilească aparent cât de caldă era apa la vremea respectivă. Noul studiu arată însă că nivelul de oxigen din fosilele respective nu a rămas constant de-a lungul timpului, ceea ce ar putea răsturna regula jocului.

Oceanele acoperă 70% din suprafaţa planetei şi joacă un rol-cheie în reglarea climei. „Dacă avem dreptate, studiul nostru contestă decenii întregi de cercetări paleoclimatice”, spune Anders Meibom, profesor la Universitatea din Lausanne.

Rămânând în sfera schimbărilor climatice, să notăm un alt studiu, de această dată coordonat din Germania, care arată că aciditatea mărilor şi oceanelor a crescut cu 26% de la începutul revoluţiei industriale, potrivit BBC.

Cei mai afectaţi vor fi puii creaturilor marine. De exemplu, numărul puilor de sturion care vor ajunge la maturitate ar urma să scadă cu un sfert, conform studiului.