Proiectul cu pricina nu a fost examinat în Comisia juridică, însă fracţiunea PSRM a solicitat introducerea acestuia pe ordinea de zi în plenul legislativului, fapt care a provocat nemulţumirea unor deputaţi şi zâmbetul altora. 

„De a prevedea în Codul electoral că pentru regiunea autonomiei Găgăuziei să fie constituite trei circumscripţii electorale. Având în vedere că Comisia respectivă finisează activitatea şi din deciziile preventive suntem informaţi că e prevăzut numai două circumscripţii ceea ce nu corespunde absolut normelor şi recomandărilor OSCE”, a declarat Vladimir Ţurcan, deputat PSRM.

„Noi am agreat împreună o modalitate de formare a circumscripţiilor şi atunci când am agreat această modalitate am spus foarte clar că nu Parlamentul va decide, ci va fi o comisie care va decide câte circumscripţii, care sunt hotarele acestor circumscripţii. Aceasta ar fi o ingerinţă a politicului într-o decizie care nu trebuie să ţină de politic”, a spus preşedintele grupului PPEM, Valeriu Ghileţchi.

„Dacă aţi uitat, modificarea sistemului electoral votată recent în Parlament a prevăzut comasarea a două proiecte de lege. Proiectul de bază a fost al vostru, al socialiştilor, şi nimic nu vă împiedica la etapa respectivă să prevedeţi şi să scrieţi acolo ca în Găgăuzia să fie trei, patru sau cinci circumscripţii uninominale. E târziu să beţi Borjomi când v-au cedat rinichii, domnule Ţurcan. Găgăuzia trebuie susţinută atunci când există posibilităţi reale, dar nu atunci când e deja târziu să strigăm aici la nivel declarativ că ţinem mult la Găgăuzia”, a intervenit şi deputatul PD Corneliu Dudnic.

La rândul său, Mihail Ghimpu a spus că oricum PD şi PSRM vor lua decizia împreună.

„La acest proiect de lege vă veţi decide împreună PD şi PSRM, care aţi votat legea cu privire la votul mixt, dar eu vreau să vă amintesc că Parlamentul se numeşte Parlamentul Republicii Moldova, şi nu Parlamentul minorităţilor naţionale. Se încalcă Constituţia, votul legal”, a declarat Ghimpu.

Deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc a început tot cu fraza „E târziu să bei Borjomi, rinichii au cedat”. „Dumneavoastră îl citaţi acum pe domnul Dudnic?”, s-a interesat speakerul Andrian Candu. „Da, într-un fel. Asta denotă faptul că autorii nu au citit proiectul când au venit aici. Ei au văzut ce semnează când au venit şi au votat proiectul mixt. Ei s-au prins într-o capcană, noi nu o să susţinem acest amendament aşa-zis, dar vom susţine cu mare drag dacă o să veniţi cu o propunere să votăm anularea acestei legi pe care aţi făcut-o şi care este o ameninţare la adresa democraţiei din Moldova”, a menţionat Pistrinciuc.

„Citez şi eu atunci. E târziu să beţi Borjomi, domnule Pistrinciuc”, a spus Candu.

Aici a intervenit şi Dumitru Diacov. „Pot să apară situaţii când bei, nu bei Borjomi, oricum. Dacă noi ne ducem pe un segment şi începem să modificăm, păi, ce o să zică ceilalţi? Atunci o să înceapă competiţia şi cu diaspora, şi cu alte localităţi compacte”, a opinat deputatul PD.

„Am fost vizat de mai mulţi colegi care au demonstrat că au nişte cunoştinţe foarte profunde în domeniul medicinei. Vă urez să vă ocupaţi şi mai departe cu medicina mai bine căci cum aţi expus aici poziţiile, nu corespund celor care trebuie să le aibă un politician adevărat şi un deputat Domnule Dudnic, dacă e să vorbim despre lobby, atunci, teoretic, anume dumneavoastră, deputat din Găgăuzia, ar fi trebuit să faceţi lobby pentru această idee, dar nu să faceţi lobby pentru apa Borjomi în Parlamentul Moldovei”, a decis socialistul Vladimir Ţurcan să vină cu o replică.

„Ajunge să promovăm un produs care nu aparţine Republicii Moldova. Poate ar fi mai bine să vorbim de Gura Căinarului, deoarece discuţiile din Parlament par a fi parcă la gura sobei şi nu în forumul legislativ”, a sugerat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Am vrut să îl rog pe domnul Ţurcanu să încheie joaca de-a ţurca”, a spus Mihai Ghimpu.

„Problema constă în aceea că acest personaj nici nu merită replică”, a răspuns Ţurcan.

În final, solicitarea introducerii proiectului respectiv nu a întrunit numărul necesar de voturi. O decizie finală privind felul în care vor arăta circumscripţiile urmează încă să fie luată.