„Contabilitatea va face calculele. Eu nu am calculat despre ce sumă e vorba, dar cer să-mi fie achitat salariul şi alte plăţi care mi se cuvin pentru perioada în care am lipsit. Este vorba despre trei ani şi zece luni”, a declarat pentru Anticorupţie judecătorul Gheorghe Popa, revenit în funcţie acum câteva luni. 

Judecătorul Gheorghe Popa a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru că, în octombrie 2013, aflându-se în biroul său de serviciu din cadrul Judecătoriei Teleneşti, având spre examinare o cauză civilă privind încasarea datoriei, a acceptat de la pârât, prin intermediul avocatului său, 200 de dolari pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului. După ce a scos cererea reclamantului de pe rol, a doua zi, în biroul său, Gheorghe Popa a primit banii de la apărător, fiind documentat şi reţinut în flagrant. Instanţa de fond l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, iar Curtea de Apel Chişinău l-a disculpat. Instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că fapta judecătorului de la Teleneşti, suspendat din funcţie, nu a constituit o infracţiune, ci o contravenţie, iar procesul contravenţional a fost încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie. Şi Curtea Supremă de Justiţie s-a expus pe marginea cazului, care, la fel, l-a achitat pe Gheorghe Popa. Potrivit Ziarului de Gardă, atât Curtea de Apel Chişinău, cât şi Curtea Supremă de Justiţie a recunoscut că la mijloc a fost o provocare, înscenată de organele de drept. 

Anterior, în februarie 2016, într-un comunicat e presă, reprezentanţii Procuraturii Generale declarau că hotărârea instanţei de apel a fost vădit ilegală. „Procuratura îşi exprimă dezacordul cu modul în care a fost examinat dosarul şi interpretate circumstanţele cauzei. Totodată, se exprimă îngrijorare faţă de încercările repetate de a crea astfel de practici pe cazuri de corupţie, abordări similare fiind aplicate anterior în ordine de apel şi în cazul unui procuror din raionul Floreşti, la fel documentat şi reţinut în flagrant în momentul primirii mitei”, se arăta în comunicatul de presă al PG.