(VIDEO) Tensiuni în Parlamentul catalan; Opoziţia rupe rezoluţia de independenţă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un purtător de cuvânt al Ciudadanos, principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul catalan, a rupt în bucăţi un exemplar al rezoluţiei separatiste în vederea declarării independenşei regiunii faţă de Spania, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Carlos Carrizosa, un purtător de cuvânt al Partidului Ciudadanis (Cetăţeni, liberal), a rupt acest exeplar al proiectului de lege care propune declararea independenţei în sesiunea de vineri, înaintea votului în Parlamentul catalan.

„Prin această hârtie îi lăsaţi pe catalanii care nu vă urmează orfani de Guvern, iar de aceea Cetăţenii nu vă lasă să ruinaţi Catalonia”, a declarat Carrizosa.

„Astăzi este o zi tristă şi dramatică în Catalonia. Astăzi este ziua în care voi (secesioniştii) daţi o lovitură împotriva democraţiei în Spania”, a subliniat el.

Secesioniştii deţin o majoritate în Parlamentul regional, obţinută cu mai puţin de jumătate din voturile exprimate în alegeri, în baza legislaţiei electorale spaniole care consolidează reprezentarea zonelor mai puţin populate.

Partidele separatiste catalane au prezentat vineri, în Parlamentul regional, o rezoluţie în care se declară independenţa regiuni lor, ameninţate cu plasarea sub tutela Guvernului central, a anunţat un purtător de cuvânt al coaliţiei separatiste aflate la putere în Catalonia.

„Noi declarăm Catalonia un stat independent, sub formă de Republică”, se poate citi în preambulul acestei rezoluţii prezentate de către susţinătorii independenţei, care deţin majoritatea absolută în Parlamentul regional, a declarat acest purtător de cuvânt citat de AFP.

Rezoluţia urmează, în principiu, să fie supusă votului în sesiunea Parlamentului catalan vineri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...