/DOC/ Prețul țigărilor se va scumpi cu 40%. Parlamentul a votat proiectul de lege în prima lectură

27 octombrie 2017, ora 16:00

Astfel, nivelul prețului minim de comercializare cu amănuntul pentru un pachet de țigarete fără filtru ovale va constitui 10 lei, comparativ cu 7 lei în prezent, iar prețul minim pentru un pachet de țigarete fără filtru cu mundștuc va fi de 12 lei, față de 7 în prezent. Totodată, valoarea prețului minim de comercializare a unui pachet de țigarete cu filtru rămâne de 16 lei.

Autorul proiectului Iurie Chiorescu, deputat PDM, a declarat că necesitatea prevederii unui preț minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete a fost dictată de atingerea următoarelor obiective: sporirea veniturilor la bugetul de stat; protecția sănătății populației și protecția pieței interne.

În nota informativa a proiectului se spune că implementarea majorării nivelului prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru va contribui la realizarea obiectivelor de încasări la bugetul de stat preconizate de Ministerul Finanțelor pentru anul 2017 din accize la țigarete de cca 1.8 miliarde lei și din contul TVA colectat per pachet de țigarete de cca 0.7 miliarde lei (în total cca 2.5 miliarde lei), inclusiv datorită stabilizării cotei de piață a țigaretelor fără filtru la nivelul actual.

De asemenea, se presupune că scumpirea prețurilor va reduce din cheltuielile anuale pentru sănătate legate de maladiile cauzate de consumul de tutun, care sunt estimate pentru bolile legate de sănătate cauzate de consumul produsele din tutun la peste 880 milioane lei anual, iar estimările costurilor economice ale productivității pierdute legate de tutun din cauza deceselor premature, spitalizări şi tratament în ambulatoriu a bolilor legate de fumat au ajuns la circa 1,830 mil lei.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în lectură finală în plenul Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram