/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

ULTIMA ORĂ! Parlamentul Cataloniei a aprobat proclamarea independenței faţă de Spania

missing
27 octombrie 2017, ora 16:38

Mai mulţi membri ai Parlamentului catalan au înaintat, vineri, o moţiune pentru proclamarea independenţei către conducerea forului legislativ regional, în contextul în care Senatul spaniol urmează să aprobe suspendarea autonomiei regiunii, relatează The Associated Press.

Moţiunea a fost depusă de parlamentari ai formaţiunilor ”Junts pel SI” şi ai CUP, în contextul în care în Senatul Spaniei are loc un vot pentru implementarea articolului 155 din Constituţie privind suspendarea autonomiei regionale.

”Constituim Republica Catalană ca stat independent şi suveran, democratic şi social”, scrie în moţiunea depusă de cele două formaţiuni.

Cele două formaţiuni politice care au înaintat moţiunea au majoritate în Parlamentul regiunii catalane, fapt ce le va permite să treacă moţiunea, dacă aceasta va ajunge să fie supusă la vot. Jurişti din cadrul Parlamentului catalan au avertizat Biroul Parlamentului că rezoluţia Junt pel Si şi CUP nu poate fi supusă la vot. Însă opinia lor este consultativă.

Potrivit DPA, textul moţiunii urmează să fie supus la vot în cursul zilei de vineri, când va avea loc o reuniune a Parlamentului catalan.

De cealaltă parte, opoziţia din regiune a anunţat că se opune supunerii la vot a aceste moţiuni, iar unii reprezentanţi ai opoziţiei au precizat că vor boicota votul.

Mii de catalani s-au adunat în apropierea Parlamentului regiunii, manifestându-şi susţinerea pentru declararea independenţei Cataloniei, în contextul în care Legislativul regiunii se va reuni la sfârşitul zilei de vineri, relatează The Associated Press.

Această acţiune are loc în acelaşi timp în care Senatul Spaniei votează cererea Guvernului national pentru aplicarea articolului 155 din Constituţie privind suspendarea autonomiei regionale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram