Parlamentul a decis majorarea preţului minim la ţigările fără filtru: 10 şi 12 lei faţă de 7 lei până acum

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preţul minim de comercializare cu amănuntul pentru ţigaretele fără filtru ovale, dar şi pentru cele fără filtru cu mundştuc va fi majorat până la 10 şi 12 lei, comparativ cu 7 lei prevăzut în legea bugetului pentru anul 2017. Mai mult, potrivit calculelor estimative, în 2018, preţul acestora ar putea ajunge la 15 lei, iar ulterior etapizat până la preţurile din Uniunea Europeană către anul 2025. Iniţiativa a fost susţinută azi de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor. Totuşi, pentru a intra în vigoare, aceasta urmează a fi adoptată şi în lectura a doua.

Potrivit deputatului democrat Iurie Chiorescu, care a venit cu această iniţiativă în Parlament, obiectivele principale ale majorării propuse sunt (în ordine) sporirea veniturilor la bugetul de stat; protecţia sănătăţii populaţiei; şi protecţia pieţei interne, iar preţul minim de 7 lei „nu este unul suficient să contribuie la realizarea obiectivelor menţionate”.

Cât ţine de difenţierea nivelului preţului la ţigaretele fără filtru ovale faţă de cele fără filtru cu mundştuc, a fost determinată de faptul că „ţigaretele fără filtru produse de producătorii autohtoni de produse din tutun, sunt, în principal, ţigarete fără filtru ovale, iar ţigaretele fără filtru de import, sunt ţigarete fără filtru cu mundştuc”. „Acest fapt conferă un avantaj comercial ţigaretelor fără filtru de import. Prin urmare, diferenţierea nivelului minim de comercializare cu amănuntul între aceste două tipuri de ţigarete fără filtru (ovale şi cu mundştuc) va echilibra avantajele comerciale dintre produsele autohtone şi cele de import”, se arată în nota informativă a proiectului.

„Majorarea nivelului preţului minim de comercializare cu amănuntul la ţigările fără filtru va contribui la încasări adiţionale semnificative la bugetul de stat din contul TVA colectat per pachet. În perioada octombrie-decembrie 2017 se estimează circa 10-12 milioane de lei la buget şi se va majora şi baza impozabilă pentru impozit de venit aplicat persoanelor juridice”, a menţionat Chiorescu prezentând proiectul de la tribuna Parlamentului.

Ordinea obiectivelor stabilite în proiect a trezit nemulţumirea deputatei liberale Alina Zotea. Aceasta a menţionat că aparent ar părea un proiect „foarte bun”, dacă în nota informativă primul obiectiv nu ar fi „sporirea veniturilor la bugetul de stat”. „Dumneavoastră trebuie să ştiţi că, atunci când veniţi cu un asemenea proiect, obiectivul principal este anume protecţia sănătăţii populaţiei şi nu sporirea veniturilor la bugetul de stat. Asta ar părea că sunteţi într-o disperare exagerată de a suplini bugetul de stat din cauza refuzului partenerilor europeni de a finanţa unele proiecte ale guvernării”, a spus Zotea.

Autorul proiectului a ţinut să o asigure că „nu suntem în disperare de cauză ca să credem că cele 10-12 milioane vor salva bugetul de stat”. „Dacă nu vă place cum sunt puse obiectivele, putem modifica”, a spus Chiorescu.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a ţinut să-i ia apărarea noului său coleg de partid, Chiorescu fiind ales pe lista PLDM. „Aţi văzut cumva disperare în ochii ministrului Finanţelor? Aţi văzut ce relaxat a venit băiatul şi vorbea despre încasări şi exces în buget…”, a spus acesta cu zâmbetul pe buze.

„O să vedem cam pe la anul cât de relaxaţi veţi fi pentru că pe chipul dumnealui se vedea nelinişte”, a punctat drept replică Alina Zotea.

„Îl cunoaşteţi foarte rău atunci”, a conchis Andrian Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...