/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/FOTO/ Securitatea informațională ar putea fi unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova

missing
27 octombrie 2017, ora 15:17

Speakerii au ținut să atenționeze publicul prezent că rețelele de socializare rămân în continuare în topul metodelor de „phishing” (furt de date cu caracter personal) preferate de hackeri, chiar dacă numai rețeaua Facebook, spre exemplu, verifică printr-un sistem automatizat de control cca 650 de mii de acțiuni pe secundă în scopuri de asigurare a securității cibernetice. Regulile simple precum schimbarea parolelor de acces cel puțin o dată pe lună, setarea unei parole cât mai complicate rămân în continuare vitale, dacă vorbim despre cultura informațională și securitatea digitală. Specialiștii în securitate cibernetică au nevoie, în medie, de 175 de zile pentru a detecta un atac cibernetic. La nivel mondial, 138 de atacuri cibernetice se produc cu succes în fiecare săptămână. Chiar dacă Moldova nu este o țară-țintă a atacurilor cinernetice de anvergură, se întâmplă adesea să fie sursă foarte accesibilă pentru a ataca alte state și instituții importante, mai ales prin intermediul calculatoarelor nelicențiate din țara noastră.

Mihaela Spătaru, Deputat în Parlamentul RM, a spus în cadrul mesajului de deschidere a conferinței: „Suntem aici pentru că securitatea informațională este unica șansă de dezvoltare a RM, chiar dacă ceea ce spun ar putea supăra acum pe cineva” și că asigurarea securității cibernetice a cetățenilor Republicii Moldova va fi de-acum încolo legată de protejarea drepturilor constituționale.”

Serghei Popovici, Director General al Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS) a specificat: „CTS, care are ca obiectiv de bază securitatea cibernetică, aduce în atenția opiniei publice de fiecare dată acest subiect. Astăzi discutăm în mod special despre securitatea cibernetică la nivel național, despre provocările tehnice și despre siguranța copiilor și tinerilor în mediul online.”

Irina Străjescu, Președinte al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC): „Astăzi este greu să subestimăm importanța acestui subiect. Crimele cibernetice s-au transformat într-o afacere profitabilă, iar numărul amenințărilor și seriozitatea lor cresc cu o viteză catastrofală. De aceea, securitatea cibernetică nu mai este responsabilitatea unei singure instituții, ci a noastră, a comunității informaționale”.

Printre subiectele abordate la CyberSec 2017 este și relația dintre stat și mediul privat în contextul procedurii legale de asigurare a securității cibernetice. La nivel internațional, lipsesc reglementări care să stipuleze clar procedura de blocare sau ștergere a conținutului illegal din mediul online. Problema e că la moment, în linii mari, totul rămâne la discreția sectorului privat (internet provideri, companii responsabile de stocarea de date), care nu-și pot asuma integral acoperirea tuturor resurselor financiare și de personal, pentru a asigura un mediu online sigur. Căci nu este tocmai echitabil ca obligația statului, legată de procedura și executare a responsabilităților de asigurare a securității cibernetice, să fie lăsată integral pe umerii mediului privat, a concluzionat Marina Bzovîi, consultant juridic ATIC, speaker al conferinței.

Conferința CyberSec 2017 este organizată de Î.S. Centrul de Telecomunicații Speciale, în parteneriat cu Centrul pentru Securitate Juridică a Informației, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Centrul de Guvernare Electronică, Inspectoratul General de Poliție și Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram