Actualitate

Rusia este deranjată că se citează raportul ONU care acuză Siria de utilizarea armelor chimice

Experții ONU au acuzat autoritățile din Siria că au folosit sarin pe 4 aprilie 2017 în Khan Sheikhun. Concluzia a fost făcută publică la câteva zile după ce Rusia a blocat un proiect de rezoluție privind prelungirea mandatului misiunii de investigare a utilizării armelor chimice în Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. În raportul precedent, experții nu au identificat făptașii, confirmând doar utilizarea gazului otrăvitor în Khan-Sheikhun. Victimele atacului au fost mai mult de 90 de persoane din randul civililor.

Misiunea Permanentă a Rusiei la Organizația Națiunilor Unite a acuzat mass media pentru titrarea acuzatiilor grave la adresa Siriei. „Am început studiul atent al documentului care are natură tehnică complexă. Aceasta examinare ar trebui să se desfășoare cu implicarea specialiștilor din diferite departamente”, a declarat Fiodor Strjijovski, secretarul de presă al Misiunii Permanente a Rusiei la ONU. Potrivit oficialului, partea rusă este „din nou” surprinsă de faptul că „extrase din documentul intern al Consiliului de Securitate al ONU sunt citate fără rușine de către agențiile de știri occidentale”, potrivit TASS.

În ultimul raport al ONU se spune ca experții „sunt convinsi că Republica Arabă Siriană este responsabilă de atacul cu sarin în Khan-Sheikhun”. Aceste constatări sunt în concordanță cu acuzațiile anterioare formulate de Statele Unite, Marea Britanie, Turcia și Franța, care au susținut că bomba cu sarin a fost aruncata dintr-un avion al fortelor aeriene siriene.

Documentul a fost prezentat în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Damascul respinge toate acuzațiile de folosire a armelor chimice în atacul de la Khan-Sheikhun. Rusia isi sustine aliatul, declarand în repetate rânduri că „nu există vreo dovadă” a vinovăției regimului lui Bashar al Assad.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *