"Acestă comisie este sigură că Republica Arabă Siriană este responsabilă pentru atacul cu sarin de la Khan Sheikhun", se afirmă în raport, în care se mai arată că "gazul sarin a fost eliberat via o bombă de aviaţie lansată de un avion", afirmă experţii ONU-OIAC, potrivit cotidianului The Telegraph

Nikki Haley, ambasadorul SUA la Naţiunile ONU, a salutat publicarea raportului, adăugând că este de datoria Consiliului de Securitate al ONU să trimită un "mesaj clar" privind faptul că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată.

Raportul a fost publicat la două zile după ce Rusia a blocat prin veto un proiect de rezoluţie care prevedea prelungirea cu un an a mandatului experţilor ONU-OIAC care investighează atacurile cu arme chimice din Siria.

Moscova a criticat în mai multe rânduri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmând că o investigaţie imparţială este imposibilă.

Rusia a intervenit de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în conflictul civil din Siria şi este principalul aliat internaţional al Damascului.

Atacul chimic comis pe data de 4 aprilie în Khan Sheikhun, un oraş controlat de opoziţia siriană, s-a soldat cu peste 80 de morţi, inclusiv numeroşi copii şi femei.