Platforma DA, despre reforma administrației publice: Deciziile nu mai sunt luate la Guvern. Prim-ministrul și miniștrii sunt marionetele coordonatorului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr susține în cadrul „așa-zisei reforme a administrației publice centrale se produce de fapt distrugerea funcționalității statului”.

Formațiunea politică acuză faptul că „în cadrul așa – zisei reorganizări a administrației publice centrale, toți funcționarii au fost disponibilizați în mod arbitrar, iar în procesul de reangajare selectivă, aceștia sunt inferiorizați și umiliți fără barem un minim de transparență și criterii clare de eligibilitate”

„Sunt expulzați din sistem funcționari onești, cu vastă experiență și cariere administrative remarcabile, iar în locul lor sunt numite în funcții persoane loiale Partidului Democrat, membri ai acestuia sau indivizi din clientela oligarhului, care, pe bani publici, vor face activitate de partid și campanie electorală, în loc de reforme, politici și inițiative benefice cetățeanului. Niciodată în istoria Republicii Moldova, nicio guvernare nu și-a bătut joc în asemenea hal de corpul de funcționari și familiile lor”, a declarat președintele partidului, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestui, „multe decizii cu referire la cadre nu sunt luate de către Guvern, Primul Ministru sau miniștri, ci personal de către pretinsul coordonator, Plahotniuc”.

„Managementul în cadrul ministerelor se realizează de la distanță, dintr-un centru unic de comandă. Miniștrii au devenit niste marionete de fațadă și, în comunicarea cu subalternii, recunosc că mafia a pătruns adânc în „nucleul” sistemului administrativ și ruinează metodic administrația publică centrală”, a mai punctat Năstase.

În acest sens, una din priorităţile Platformei DA este modernizarea a instituţiilor statului, în special a administraţiei publice centrale.

„Avem nevoie de un management statal eficient şi responsabil. În strategia noastră de edificare și reformare a administrației publice centrale se înscrie, în primul rând, creșterea calificării profesionale a corpului de funcţionari publici. Acest lucru se va realiza prin stimularea celor mai buni funcţionari, eliminarea din sistem a funcţionarilor corupţi şi incompetenţi, prin desfăşurarea unui proces riguros de recrutare. Este imperios necesar ca, în foarte scurt timp, să fie creat un sistem robust de motivare în bază de meritocraţie și performanțe a funcţionarilor publici. O prioritate a noastră o constituie îmbunătățirea conditiilor de muncă, creşterea semnificativă a salariilor ca urmare a implementării reformelor economice veritabile, a detenebrizării, debirocratizării și deofshorizării țării, precum și prin eliminarea multiplelor scheme de însușire a banilor publici”, a mai spus Năstase.

Membrii formațiunii au mai declarat că vor asigura „inițierea unui proces de lustrație a administrației publice centrale și responsabilizarea penală de către o justiție independentă a acelui număr restrâns de funcționari de rang înalt corupți, care prin acțiunile sau inacțiunile lor au contribuit la capturarea statului, uzurparea puterii și distrugerea economiei țării printr-un jaf de proporții fără precedent”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...