„Proverbe” şi „apă minerală”, în plenul Parlamentului. De fapt, deputaţii vorbeau despre modificarea sistemului mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Solicitarea fracţiunii Partidului Socialiştilor privind includerea în ordinea de zi a unui proiect de lege cu referire la introducerea unor cote de participare pentru „minorităţile naţionale care locuiesc compact pe teritoriul Republicii Moldova”, ceea ce presupune trei circumscripţii uninominale în Găgăuzia şi nu două cum este prevăzut în prezent, a deraiat, deputaţii ajungând să vorbească despre „proverbe” şi „apă minerală”.

Totul a început după ce deputatul democrat Corneliu Dudnic, originar din Găgăuzia, i-a replicat socialistului Vladimir Ţurcanu care a înaintat proiectul precum că cota de trei deputaţi pentru Găgăuzia trebuia inclusă atunci când a fost înaintat proiectul privind sistemul electoral mixt. „E târziu a bea Borjomi (n.r. apă minerală din Georgia, care se consideră a fi tămăduitoare)”, a spus Dudnic.

Vedeţi şi: (DOC) La doar două luni de la adoptarea sistemului mixt, socialiştii vor o nouă modificare a Codului Electoral

Ulterior, şi liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a utilizat proverbul cu apa minerală georgiană, precizând în acest sens că aceasta demonstrează că socialiştii nici măcar nu au citit proiectul de lege privind sistemul de vot mixt atunci când l-au înaintat şi votat în Parlament.„Noi nu o să susţinem acest proiect, când legea a fost votată acum câteva luni, dar vom vota pentru anularea acestei legi, dacă veţi pune la vot”, a spus Pistrinciuc.

Astfel, şi preşedintele Parlamentului Andrian Candu a rostit proverbul cu Borjomi, menţionând că PD a corectat „greşeala PLDM”, care a optat, iar ulterior a renunţat la sistemul mixt. La fel, acesta a spus că va solicita Secretariatului Parlamentului să aducă puţin Borjomi în cantina Parlamentului, astfel ca deputaţii să se poată „trata”.

„Ajunge să promovăm un produs care nu aparţine Republicii Moldova. Poate ar fi mai bine să vorbim despre „Gura Căinarului”, deoarece discuţiile din Parlament par a fi parcă la gura sobei şi nu în forul legislativ”, a replicat la rândul său liberal-democratul Tudor Deliu.

„Mai este o vorbă: „Mai bine mai târziu decât niciodată!”, dar acum încă nu-i prea târziu”, a conchis socialistul Vladimir Ţurcanu, recurgând la un alt proverb cunoscut.

Cu toate acestea, solicitarea PSRM nu a întrunit voturile majorităţii deputaţilor, iar astfel, proiectul de lege nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...