11:47:45 28.03.2024
Stiri

Majoritatea polițiștilor, REȚINUȚI cu zecile acum un an pentru luare de MITĂ, continuă să activeze în sistem: Până acum, doar patru sentințe

Anticorupție 27.10.2017 09:45 Vizualizări5688 Autor: Ziarul National
Majoritatea polițiștilor, REȚINUȚI cu zecile acum un an pentru luare de MITĂ, continuă să activeze în sistem: Până acum, doar patru sentințe


Acum un an, pe 25 octombrie 2016, polițiștii de patrulare de pe întreg teritoriul R. Moldova erau invitați la o ședință la Inspectoratul General de Patrulare de la Chișinău, iar 28 dintre ei nu mai ajungeau în acea zi acasă. Aceștia fuseseră reținuți chiar din sala de ședințe de procurorii și ofițerii anticorupție pentru luare de mită de la șoferi.

Ulterior, Procuratura Anticorupție punea la dispoziția publicului imagini filmate cu camera ascunsă privind „târgul” pe care îl făceau polițiștii în trafic, pentru a nu întocmi procese-verbale șoferilor care încălcau regulile de circulație. Inspectorii de patrulare ar fi luat mită între o sută de lei și o mie de euro, iar procurorii ne anunțau că aceștia riscă de la 5 la 10 ani de închisoare, amenzi de până la 400 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

La un an de la „operațiunea fără precedent”, majoritatea polițiștilor de patrulare activează așa ca mai înainte, un dosar a fost clasat și există doar patru sentințe și acelea nu sunt definitive.

„Noi am solicitat suspendarea lor din funcție, dar aceasta a fost respinsă. Unii au scris cereri de demisie din proprie dorință, atunci când am solicitat supendarea. Dar majoritatea activează”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.


Procurorul-șef ne-a mai informat că, în cazul a 19 polițiști, cauzele penale au fost trimise în judecată, iar în privința celorlalți ancheta continuă.

Între timp, un dosar a fost clasat, iar în patru cazuri au fost pronunțate sentințe care nu sunt definitive.

„O sentință a fost pronunțată chiar ieri. Polițiștii au fost obligați să achite amenzi între 1 100 și 1 500 de unități convenționale (între 55 000 și 75 000 de lei - n.r.), cu privarea de dreptul de a mai activa pe o perioadă de la trei la cinci ani. E vorba de pedepse administrative, pentru că suma mitei nu a depășit 500 de unități convenționale (25 de mii de lei - n.r.)”, ne-a mai spus procurorul Viorel Morari.

Șeful Procuraturii Anticorupție agaugă faptul că procurorii nu sunt de acord cu sentințele pronunțate și le vor contesta în instanțele ierarhic superioare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md