„Luna de miere între PD și PSRM a luat sfârșit”? Ce răspunde Andrian Candu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși PD și PSRM au colaborat aproximativ patru luni, timp în care a fost schimbat sistemul electoral de vot în unul mixt, contrar recomandărilor experților Comisiei de la Veneția și a partenerilor externi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, spune că între aceste formațiuni politice nu a existat niciodată o „lună de miere”, așa cum a apreciat fostul președinte de țară, Vladimir Voronin. Mai mult, deși au colaborat fructuos, rodul muncii lor fiind aprobarea votului mixt în luna iulie curent, pe fundalul protestelor stradale, speakerul exclude orice coaliție dintre PD și PSRM după alegerile parlamentare din 2018.

„Niciodată nu a fost o lună de miere și nu are cum să existe o lună de miere între PD și PSRM. A existat un singur vot de conjunctură și de interes politic legat de sistemul mixt, dar la atât s-a limitat acel vot și acea viziune pe moment în Parlament. În rest, zi de zi, la nivel de guvernare – opoziție, majoritate parlamentară – opoziție parlamentară, lucrurile se întâmplă diferit”, a declarat Candu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Vorbind despre o potențială coaliție după alegerile parlamentare din 2018, Candu a declarat că exclude în totalitate o colaborare dintre PD și PSRM, anunțând că partidul pe care îl conduce nașul său de cununie, oligarhul Vladimir Plahotniuc, vrea să colaboreze cu forțele de dreapta, cum ar fi PPDA și PAS, care însă au declarat în repetare rânduri că nu vor face coaliție cu PD.

„Eu exclud aproape în totalitate, deoarece viziunile sunt complet diferite. Dacă suntem diferiți și există confruntare între Partidul Democrat, PAS, Platforma DA, dar viziunea e aceeași, iar în privința Partidului Socialiștilor, noi suntem total diferiți la nivel de viziune, cum vrem să ne construim țara, spre ce mergem. De aceea e greu să te așezi la aceeași masă de discuții”, a mai spus Candu.

Deși guvernare se plânge pe conflictul dintre Parlament, Guvern și Președinție, Candu a dezvăluit că îl telefonează uneori pe Igor Dodon. Spre exemplu, acum trei săptămâni, cei doi ar fi discutat despre legile revotate de Parlament. „Ultima dată a fost o discuție telefonică, dacă nu greșesc, acum trei săptămâni în privința legilor care urmau să fie semnate, după ce au fost votate a doua oară. Nu, a fost mai mult o discuție de informare că legile le-am votat, vi le-am trimis. „Da, le-am primit, le examinez și iau decizia”. Ceva de genul acesta, foarte tehnic”, a adăugat speakerul Andrian Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...