Deputat: Criza politică din Moldova este sprijinită de peste hotare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza politică din Moldova este sprijinită de peste hotare, consideră deputatul Partidului Popular European (PPEM), vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine publică, Eugen Carpov.

Potrivit agenţiei Infotag, joi, în cadrul unei mese rotunde consacrată politicilor de apărare şi securitate informaţională în Moldova, el a spus că „Moldova s-a transformat într-o arenă de război hibrid, susţinut de peste hotare”.

„Un astfel de război implică utilizarea oricăror mijloace pentru atingerea scopurilor – terorism, crearea unor organizaţii paramilitare şi criminale, propagandă şi dezinformare în mass-media şi chiar utilizarea canalelor diplomatice”, a spus deputatul.

Potrivit lui, în prezent, toate ţările membre ale CSI sunt ţinte ale războiului hibrid pe care duce Rusia”.

„Conform statisticilor, costurile anuale ale Federaţiei Ruse pentru întreţinerea acestui război ajung la peste 5,5 miliarde de dolari. Iar situaţia din Moldova este cât se poate de potrivită pentru a creşte eficienţa acestor acţiuni – instituţii de stat slabe, apatia populaţiei, strategii învechite în domeniul securităţii”, a declarat Carpov.

În opinia sa, „pentru a fortifica statul în spaţiul informaţional, trebuie să rezolvate mai întâi problemele interne: deficitul de personal în instituţiile de stat şi pregătirea lor insuficientă, precum şi nivelul ridicat al corupţiei”.

Directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Igor Munteanu, a menţionat că „canale de televiziune ruseşti care sunt difuzate pe teritoriul republicii acordă mult timp de antenă problemelor cu privire la politica externă a Federaţiei Ruse şi prezentării puterii sale militare”.

„Un rol important îl joacă şi problema identităţii naţionale – unificarea vorbitorilor de limbă rusă în jurul conceptului de „lumea rusă”. Situaţia este agravată şi de probleme interne – piaţa publicităţii şi mass-media este monopolizată treptat, informaţia se transformă în propagandă. De aceea, datoria societăţii civile este de a apăra dreptul la informare în Moldova”, a evidenţiat Munteanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...