Actualitate

Liderul catalan Carles Puigdemont a dizolvat parlamentul regional. Urmează alegeri anticipate

Liderul catalan Carles Puigdemont a dizolvat, joi, parlamentul regional și a declanșat alegeri anticipate, care vor avea loc pe 20 octombrie.

Măsura poate fi văzută ca o răzgândire a oficialului de la Barcelona, în condițiile în care mulți comentatori așteptau o declarare oficială a independenței regiunii.

Puigdemont a acționat însă preventiv cu puțin timp înainte ca Senatul spaniol să aprobe decizia guvernului de la Madrid de a dizolva structura de conducere regională și de a prelua controlul asupra regiunii catalane, suspendând astfel autonomia.

Senatul Spaniei este aşteptat să aprobe, vineri, planul lui Mariano Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Rajoy, deţine majoritatea în Senat.

Ceva mai devreme, în cursul zilei, Puigdemont a subliniat că punerea sub tutelă a Cataloniei ”va deposeda catalanii de de instituţiile lor” şi conduduce spre o ”situaţie şi mai gravă” în cadrul regiunii.

”Măsurile de punere sub tutelă a Cataloniei, dorite de Guvernul spaniol, încalcă ”frontal” câteva articole ale Constituţiei Spaniei”, a adăugat Puigdemont.

Anunțul lui Pudgemont vine într-un climat tensionat, lucru vizibil și pe străzile din Catalonia.

Mii de studenţi protestează, joi, în mai multe oraşe din Catalonia împotriva deciziilor luate de către guvernul central de la Madrid pentru impunerea unui control direct asupra regiunii autonome, relatează site-ul publicaţiei La Vanguardia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *