La limita absurdului! PL propune introducerea sintagmei „limbii române” în „Legea cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputaţii liberali au înaintat un proiect de lege privind introducerea sintagmei „limba română” în legislaţia naţională, precum şi obligativitatea utilizării literei „â” („î din a”) în loc de „î” în ortografie. Culmea însă, aceştia nu au înaintat un proiect de lege nou, ci vor introducerea sintagmei „limba română” prin modificarea legii din 31 august 1989 „cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină”.

În speţă, deputaţii PL propun substituirea cuvintelor „limbii moldoveneşti” cu „limbii române”. În nota informativă a proiectului, liberalii fac trimitere la necesitatea actualizării prevederilor legii pe care „o consideră a fi depăşită” şi fac referire la hotărârea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, privind interpretarea articolului 13 al Constituţiei – cel care face referire la limba vorbită în Republica Moldova.

„Elaborarea şi aprobarea prezentului proiect de lege este condiţionată de realitatea lingvistică, odată ce în Republica Moldova încă mai există inadvertenţe în aplicarea normelor de scriere”, se mai arată în nota informativă, argumentând necesitatea scrierii cu „â” („î din a”), în loc la „î”, dar şi cuvântului „sunt”, în locul „sînt”.

Potrivit PL, această literă, „â”, a fost omisă „în mod neîntemeiat” la aprobarea iniţială a alfabetului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...