Uniunea Europeană va institui un nou sistem de control al frontierelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană va institui un nou sistem de control asupra traversării frontierelor sale cu începere din anul 2010.

Ieri, la Strasbourg, Parlamentul European a votat proiectul care prevede înregistrarea automată a cetățenilor străini, care intră în zona Schengen. Proiectul presupune scanarea pașapoartelor la intrarea și ieșirea din zona Schengen, în loc de ștampilarea acestora. Documentul a fost susținut cu 477 de voturi, în timp ce 139 de deputați au votat împotrivă.

Comisarul european pentru problemele migrației Dimitris Avramopoulos a declarat că „scopul adoptării acestui document este să intensificăm controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene, să combatem migrația ilegală și să eficientizăm curentele migraționale”.

Inițiatorii proiectului susțin că noul sistem va consolida securitatea internă și va contribui la lupta cu terorismul, va optimiza timpul trecerii controlului de frontieră, de asemenea va permite identificarea documentelor false.

Deputatul austriac Angelica Milinar, reprezentantă a Alianței liberalilor și democraților susține, însă, că acest document „încalcă drepturile de bază a cetățenilor, în special când e vorba despre păstrarea îndelungată a datelor lor personale”.

Documentul votat ieri presupune păstrarea datelor personale timp de trei ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...