14:19:07 28.03.2024
Stiri

Fostul PREŞEDINTE al Ucrainei caută în România mormântul „duşmanului de moarte al Rusiei”

Știri 26.10.2017 14:00 Vizualizări2320 Autor: Ziarul National
Fostul PREŞEDINTE al Ucrainei caută în România mormântul „duşmanului de moarte al Rusiei” Sursa: realitatea.net


Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Iușcenko, însoţit de o delegaţie de istorici a vizitat recent Galaţiul, pentru a semna cu Universitatea „Dunărea de Jos” un protocol de colaborare pentru efectuarea unor cercetări care au ca scop identificarea mormântului hatmanului Ivan Mazepa.

Considerat erou naţional al Ucrainei, pentru că a fost primul care a încercat să obţină independenţa acestui stat, Mazepa (1639-1709) s-a născut într-o familie bogată din localitatea Bila Ţerkva, de lângă Kiev, şi este considerat duşmanul de moarte al Rusiei, chiar şi acum, la mai bine de 300 de ani de la moartea sa.

El a fost înmormântat din întâmplare la Galaţi, motiv pentru care în prezent două cartiere îi poartă numele şi astăzi, fără ca oamenii să ştie musai cine este omul căruia îi pronunţă numele aproape zilnic.

„Vizita a fost una neoficială. Universitatea noastră are un parteneriat foarte strâns cu cea din Ismail, acesta fiind motivul pentru care s-a dorit semnarea unui protocol de colaborare între noi şi fundaţia fostului preşedinte ucrainean, care-şi doreşte să descopere mormântul eroului lor naţional”, ne-a declarat rectorul universităţii, Iulian Bîrsan.

„Deşi s-a identificat un loc în care ar putea fi mormântul lui Mazepa, zona este destul de largă, în preajma Hotelului „Vega” şi a blocurilor din jur. De aceea, procedura va fi una de durată. Nu te poţi apuca de săpături arheologice, până când nu se face o cercetare minuţioasă a arhivelor, până nu se studiază planurile Bisericii „Sf. Gheorghe”, cea care a fost demolată de comunişti, până nu se găsesc eventual martori care au participat la demolare.

Apoi, chiar dacă se vor găsi oseminte, având în vedere că cneazul ucrainean a fost dezhumat de mai multe ori, cine garantează că sunt ale lui. Trebuie găsiţi urmaşi pentru a preleva probe ADN, astfel încât identificarea să fie corectă.

Cu un astfel de studiu deloc uşor de efectuat, trebuie întocmit apoi un dosar la Ministerul Culturii, pentru a solicita începerea săpăturilor arheologice”, a precizat profesorul gălăţean.

Sursa: realitatea.net


Stiri relevante
30.09.2013 10:14 2978 Un nou cutremur în Moldova
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md