În contextul Conferinţei municipale a cadrelor didactice, desfăşurată la Chişinău pe data de 18 august, Monica Babuc le-a spus jurnaliştilor că se impune închiderea „cu certitudine” a 39 de şcoli în anul de studii 2017-2018. Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării motiva această posibilitate prin faptul că respectivele instituţiile de învăţământ „nu au perspective de creştere a elevilor” şi a precizat totodată că reorganizarea sau închiderea şcolilor se va face cu acordul autorităţilor locale, al părinţilor, pedagogilor şi elevilor.

Ordinele lui Plahotniuc se execută imediat

Monica Babuc şi-a schimbat radical discursul după ce liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a cerut răspicat ca nicio şcoală din ţară să nu mai fie închisă, scrie MoldNova. Plahotniuc a făcut declaraţia pe 17 septembrie într-un briefing după şedinţa săptămânală a Partidului Democrat. Acesta a precizat că democraţii din Guvernul Filip vor începe să evalueze „minuţios” optimizarea şcolilor din anii precedenţi. „Am cerut reprezentanţilor PD din guvern în mod de urgenţă, în primul rând, să stopeze imediat începând din acest moment orice închidere de şcoală până nu vom identifica soluţii de alternativă”, a punctat Vladimir Plahotniuc.

Ordinul său a fost executat întocmai, întrucât chiar în aceeaşi seară ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a vorbit despre faptul că „închiderea şcolilor înseamnă moartea localităţilor”, în cadrul emisiunii Fabrika, de la postul de televiziune Publika TV.

„Această iniţiativă vine de la preşedintele Partidului Democrat care îşi asumă actul de guvernare şi a survenit în urma comunicării cu cetăţenii care s-au plâns. Economiile în urma închiderii şcolilor s-au dovedit a fi nu atât de mari. Vorbim despre 10 ani în care s-au închis peste 217 şcoli şi numai între 2014-2017 s-au închis 97”, a explicat Monica Babuc. Aceasta a accentuat faptul că optimizarea instituţiilor de învăţământ a adus multe prejudicii copiilor, pedagogilor, părinţilor şi comunităţii, în general, întrucât „închiderea şcolilor înseamnă moartea lentă a localităţilor”.

Ar putea fi deschise unele şcoli care anterior au fost închise

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Monicăi Babuc, a spus că moratoriul lui Vlad Plahotniuc înseamnă că ar putea fi deschise unele şcoli care anterior au fost închise. Ministrul a precizat că potrivit Codului Educaţiei pot fi deschise filiale ale şcolilor de circumscripţie ca o alternativă pentru închiderea şcolilor. Crearea acestor filiale presupune ca elevii să rămână în localitatea de baştină să înveţe pentru că profesorii ar urma să se deplaseze în aceste localităţi la ore. Aceste filiale nu vor avea aparat administrativ, ceea ce va duce la reducerea cheltuielilor de întreţinere.

Optimizarea şcolilor, susţinută de Maia Sandu

Odată ce a venit la conducerea Ministerului Educaţiei în 2012, actualul lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a susţinut reorganizarea şi închiderea şcolilor, argumentându-şi poziţia prin faptul că astfel va fi posibilă majorarea salariilor profesorilor. „Este imposibil de a organiza un proces calitativ de studii într-o şcoală mică. Posibilitatea de a crea clase specializate pe anumite profiluri există doar în şcolile mari. Este clar că părinţii şi pedagogii îşi apără şcoala lor. Dar vor înţelege cu timpul că nu au avut dreptate după ce vor vedea rezultatele din şcoala vecină. Optimizarea şcolilor va face posibilă şi majorarea în continuare a salariilor cadrului didactic”, declara Maia Sandu la începutul anului de studii 2014-2015.

Comparativ cu anul de studii 2009-2010, numărul total al instituţiilor de învăţământ în anul de studii 2015-2016 s-a micşorat cu 4,3%. În anul 2016 au fost închise şase şcoli primare, 11 gimnazii, două licee şi cinci şcoli pentru copii cu deficienţe în dezvoltarea intelectuală sau fizică. Totodată, 19 gimnazii au devenit şcoli primare, iar 30 de licee au fost reorganizate în gimnazii.

MoldNova