11:51:21 25.04.2024
Stiri

Declarație: R. Moldova NU este capabilă, în acest moment, să facă față războiului informațional al Federației Ruse care cheltuiește anual 5,5 miliarde de dolari în acest scop

Politică 26.10.2017 12:21 Vizualizări2259 Autor: Ziarul National
Declarație: R. Moldova NU este capabilă, în acest moment, să facă față războiului informațional al Federației Ruse care cheltuiește anual 5,5 miliarde de dolari în acest scop


Instituțiile slabe, instabilitatea politică, dar și apatia populației fac R. Moldova incapabilă să contracareze războiul informatic dus de Federația Rusă.

Concluzia îi aparține vicepreședintelui Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Eugen Carpov, care afirmă că toate statele membre CSI sunt expuse astăzi unui război hibrid, elementul presant fiind Federația Rusă.

„Anual, pentru războiul informatic, Federația Rusă cheltuiește 5,5 miliarde de dolari. E vorba de finanțarea postărilor de pe rețelele de socializare, a trollilor, programelor și softurilor de calculator, mișcări politice și mass-media”, a declarat Eugen Carpov astăzi, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Spațiul informațional, în mijlocul amenințărilor hibride”, organizată de IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui Carpov, în afară de amenințările legate de războiul informațional, R. Moldova mai are și vulnerabilități folosite ca instrumente în această luptă. Este vorba de Transnistria, unde avem militari străini, UTA Găgăuzia, Taraclia și Bălți care „ar putea fi folosite la acțiuni subversive pe teritoriul R. Moldova”.

„Situația nu este deloc optimistă în raport cu amenințarea unui război hibrid”, a spus deputatul, adăugând că „trebuie să ne gândim la legislația care nu face față elementelor unui război hibrid” în momentul de față. Asta pentru că R. Moldova are o Strategie de securitate depășită, aprobată în anul 2008, care nici măcar nu conține noțiunea de „război informațional”.

Expertul din domeniul audiovizualului, Vlad Țurcanu, a precizat, la aceeași masă rotundă, că în R. Moldova acțiunile antipropagandă sunt aplicate atunci când există „interese politice”. El a dat exemplul guvernării comuniste când, în 2005, atunci când și-a răcit relațiile cu Federația Rusă, a trebuit să facă față unui val uriaș de critici expuse de către posturile tv retransmise de la Moscova.

Vlad Țurcanu a criticat și activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului care a acordat, acum doi ani, licență de emisie postului „NTV” de la Moscova (administrat astăzi de socialiști - n.r.), încălcând obligațiile pe care și le-a asumat anterior.

„Rezultatele pe care le avem sunt o consecință a dezordinii și a unui proces lăsat să se întâmple, fără să existe instituții de monitorizare. În UTA Găgăuzia, telespectatorii privesc „Pervîi Canal” în varianta moscovită, fără inserturile locale, iar „Moldova 1” se vede foarte rău”, a exemplificat Țurcanu.

În opinia directorului IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, în R. Moldova este nevoie de o presiune publică pentru a determina autoritățile să ia măsuri pentru a securiza spațiul informațional național.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md