"Cerem guvernului Iranului să înceteze hărţuirea angajaţilor BBC şi a familiilor acestora", a declarat Kaye, care a precizat că va discuta situaţia cu oficialii de la Teheran.

BBC a anunţat că a depus o plângere la ONU după ce Teheranul a demarat o anchetă ce vizează 150 de angajaţi, foşti angajaţi şi colaboratori ai instituţiei media britanice, aceştia fiind acuzaţi de "complot împotriva securităţii naţionale".

Justiţia iraniană a ordonat blocarea activelor suspecţilor, astfel că acestora nu li se permite să moştenească sau să vândă bunuri în Iran.

Tony Hall, directorul general al BBC, a declarat că acţiunea Iranului reprezintă "o pedeapsă colectivă fără precedent aplicată jurnaliştilor" şi o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Serviciul BBC în limba farsi (persană) emite de la Londra şi are o audienţă de aproximativ 18 milioane de oameni în fiecare săptămână, deşi postul este interzis în Iran.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, BBC a explicat că angajaţi BBC Persian şi persoanele asociate cu aceştia sunt vizaţi de o "campanie susţinută de hărţuire şi persecutare", care a început după controversatele alegeri din 2009, atunci când Guvernul de la Teheran a acuzat mai multe state occidentale de amestec în treburile interne ale Iranului.


BBC a citat numeroase cazuri în care rude ale jurnaliştilor au fost audiate, inclusiv noapte, sau chiar reţinute pentru mai multe zile, iar mulţi dintre angajaţi evită deplasările în Iran, chiar şi pentru a-şi vizita rudele grav bolnave, de teamă să nu fie închişi sau împiedicaţi să mai părăsească ţara.