Guvernul i se opune lui Dodon; A spus NU unei inițiative

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniștri a avizat negativ o iniţiativă legislativă înaintată de preşedintele Igor Dodon, care prevedea, între altele, aplicarea unui coeficient de majorare de 20 la sută a pensiilor până la minimul de existență.

Proiectul avea drept scop asigurarea unui nivel de trai decent pensionarilor, sporirea gradului de protecție socială a persoanelor aflate în incapacitate de muncă, precum și instituirea unei măsuri eficiente de profilaxie prin asigurarea de către stat a unui examen medical anual gratuit pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Guvernul a constatat contradicții între normele propuse, declarând că nu este clar când se aplică coeficientul de majorare de 20 la sută, în contextul în care indicatorul cu privire la minimul de existență nu este uniform.

Totodată, Guvernul spune că egalarea tuturor pensiilor asigurate, indiferent de categoria pensiei, nivelul venitului asigurat, durata stagiului de cotizare, vine în contradicție cu principiul contributivității din Legea privind sistemul public de asigurări sociale, conform căruia pensia este un drept bănesc cuvenit asiguratului proporțional contribuțiilor achitate.

În context, membrii Guvernului au declarat că, ținând cont de faptul că resursele financiare existente sunt direcționate spre realizarea angajamentelor deja asumate, proiectul nu poate fi susținut.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...