/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Autoritățile vor să economisească la întreținerea deținuților și să-i monitorizeze electronic cu ajutorul brățărilor GPS

missing
25 octombrie 2017, ora 19:45

Autoritățile vor să obțină reducerea costului de întreținere a deținuților prin introducerea supravegherii electronice în domeniul probațiunii. La modul practic, aceasta înseamnă o pedeapsă non-privativă de libertate pentru deținuții mai puțin periculoși pentru societate și monitorizarea lor cu ajutorul brățărilor GPS. Potrivit datelor oferite de Direcția de Probațiune, costul de întreținere al unui deținut se ridică astăzi la 179 de lei pe zi, în timp ce monitorizarea unui infractor cu ajutorul brățării GPS ar costa aproximativ șapte de lei pe zi. Aceasta înseamnă o economie anuală per deținut de aproximativ 62 de mii de lei.

Ne va costa aproximativ abonamentul sau costul unei brățări lunare aproximativ 100 de lei pentru o persoană, pentru costul de frecvențe GPS, plus încă 70 de lei pentru operare. Fiecare v-a avea un cost de până la 100 de euro”, Vladimir Cebotari, ministru al Justiției.

Mecanismul va fi dotat cu emițătoare speciale, care vor permite consilierului de probațiune să afle în orice moment locul exact unde se află persoana monitorizată.

Toate persoanele care au interdicția de a frecventa anumite locuri, după o anumită oră, spre exemplu după ora 22:00 seara, când asistenții de probațiune nu pot verifica la domiciliu. Conform modificării codului penal vor fi și persoanele de sub arest la domiciliu cu permisiunea instanței de judecată”, afirmă Ghenadie Ceban, director interimar, Inspectoratul Național de Probațiune.

Deși o reformă asemănătoare anterior a eșuat, acum, șeful interimar al Inspectoratul Național de Probațiune, susține că…

Cine nu riscă nu are succes. Riscuri majore nu sunt în momentul în care noi monitorizăm corect aceste persoane. Cel puțin nu ar trebui să apară astfel de riscuri”, a precizat Ghenadie Ceban, director interimar, Inspectoratul Național de Probațiune.

Până acum au fost procurate aproximativ 135 de brățări de monitorizare electronică a deținuților. Dintre acestea, doar 15 au fost puse, însă, în funcțiune. Costul unei asemenea „bijuterii” polițienești este de aproximativ 1700 de lei. Momentan, în Moldova, în detenție se află peste 17 mii de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram