Șapte persoane, trimise în judecată pentru tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale aanunţat astăzi că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată materialele cauzei penale în privinţa a 7 persoane.

Inculpaţii sunt învinuiţi de comiterea mai multor infracţiuni şi anume: pregătirea omorului unei persoane la comandă; procurarea, păstrarea ilegală a armelor şi muniţiilor; organizarea, intrării şi şederii ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a mai multor persoane; precum şi infracţiunea de trecere ilegală a frontierei de stat.

Potrivit actelor de învinuire s-a stabilit că, în perioada 2016 – aprilie 2017, Caramalac Grigore a înfiinţat şi a condus un grup criminal organizat, a cărui obiectiv era omorul lui Vladimir Plahotniuc.

Din grupul criminal înfiinţat, iniţial, făceau parte 3 persoane apropiate lui Grigore Caramalac.

Ulterior, de către aceştia, în cadrul acestui grup criminal a fost atras un locuitor al regiunii transnistrene, care era specializat în comiterea omorurilor la comanda. Ultimul având rolul organizării şi planificării omorului.

Mai mult, în cadrul unei alte cauze penale în care anterior a fost condamnat, la efectuarea percheziţie în garajul său, au fost depistate arme şi cartuşe pentru automatul Kalaşnikov, trotil, microscheme şi un ceas, folosite pentru confecţionarea explozibilului artizanal.

Astfel, acesta, potrivit rolului asumat, în scopul organizării şi planificării omorul lui Vladimir Plahotniuc, conștientizând că va avea nevoie de mai mulţi executori şi considerând că va putea fi lichidat după săvârşirea atacului, a apelat la un cunoscut de-al său, care locuieşte în Ucraina şi este liderul unui grup criminal organizat specializat în tâlhării şi omoruri la comandă.

În acest sens, liderul grupului criminal organizat din Ucraina, împreună cu alţii doi executori, în perioada lunilor octombrie-decembrie 2016, de 3 ori s-au deplasat în Republica Moldova, pentru a studia obiectul atentatului, itinerarul, căile de acces, modalităţile de retragere şi în final săvârşirea atacului.

În continuare, grupul de executori, la 31 martie a trecut ilegal frontiera vamală a Republicii Moldova prin localitatea Lesnoie, Ucraina, aflată în apropierea frontierei de stat, unde erau aşteptaţi de membrii grupului criminal din Republica Moldova, care le-au organizau trecerea ilegală a frontierei şi transportarea în mun. Chişinău.

Concomitent, în această perioadă de timp, ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, de către apropiaţii lui G. Caramalac au fost aduse, patru aruncătoare de grenade cu efect cumulativ cal. 28 RPG 26, două pistoale model CZ cu amortizator, cartuşe, staţii radio, telefoane mobile de unică folosinţă, obiecte pentru deghizare (perucă, barbă, impermeabil), pe care le păstrau la domiciliul acestora.

Totodată, la indicaţiile organizatorilor a fost închiriat un apartament în sect. Botanica, pe str. Sarmisegetusa, unde au fost cazaţi executorii. Suplimentar a fost procurat un automobil cu numere de înmatriculare poloneze, destinat pentru retragerea executorilor, după efectuarea împuşcăturilor cu aruncătoarele de grenade.

De menţionat că, majoritatea persoanelor implicate la săvîrşirea infracţiunilor, atât de pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi de pe teritoriul Ucrainei, au dat declaraţii referitoare la circumstanţele pregătirii de omor.

Pentru comiterea infracţiunilor incriminate, inculpaţii riscă următoarele pedepse:

Fapta de omor intenţionat se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 20 de ani. viaţă.

Pentru purtarea, păstrarea, ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor, poate fi aplicat o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Pentru organizarea migraţiei ilegale poate fi aplicată o pedepsesc cu amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat poate fi aplicată o pedeapsă cu amendă în mărime de pînă la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.