/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Alarmant! În octombrie s-au înmulțit cazurile de intoxicație cu ciuperci. Au fost afectați și cinci copii

missing
25 octombrie 2017, ora 14:41

CNSP atenționează că intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Cu cât simptomele intoxicației apar mai rapid, cu atât starea bolnavului este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

De la începutul anului, s-au fost înregistrate 35 de cazuri cu afectarea a 35 persoane, inclusiv a șapte copii. Cazurile au fost depistate în municipiile Chişinău și Bălţi, și în raionalele Florești, Hînceşti, Сăușeni și Ștefan Vodă.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, și îndeosebi a formelor grave şi a decesului, este importantă respectarea următoarelor reguli:

– Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi să le degustaţi, mai ales în formă crudă.
– Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
– Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
– Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
– Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
– Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
– Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
– La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
– Este necesar să se reţină şi faptul, că ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentaţie.

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor expuse mai sus vor minimaliza riscul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram