(VIDEO) Apelul consilierilor „Partidului Nostru”, către MAI: Bugetul municipal nu este vacă de muls

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Serviciile de transportare a oamenilor legii la protestele antiregim ale opoziţiei sunt achitate din Fondul de Rezervă a municipiului Chişinău. Asta în condiţiile în care săptămânal, sute de cetăţeni se adreseză Primăriei Chişinău solicitând ajutor fie pentru achitarea unor tratamente costisitoare, fie pentru procurarea lemnelor pentru iarnă sau alte necesităţi stringente, iar bani în Fondul de rezervă oricum nu ajung. Dezvăluirea a fost făcută de consilierii municipali ai „Partidului Nostru” în urma unei ample investigări a acestui fenomen, după ce la ultimul protest al opoziţiei, din 17 septembrie, în spatele clădirii Parlamentului au fost observate câteva autobuze de rută care au transportat poliţişti la eveniment.

Astfel, s-a adeverit că la protestul din 17 septembrie curent, un şef de la MAI a solicitat primarului interimar Nistor Grozavu punerea la dispoziţie a 11 autobuze pentru transportarea poliţiştilor şi carabinerilor la protest, iar acesta i-a solicitat acest lucru şefului Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea, cheltuielile urmând a fi acoperite din Fondul de rezervă al CMC. Potrivit răspunsului oferit consilierilor „Partidului Nostru” de către direcţia Finanţe a Primăriei, cei 11 şoferi împreună cu 11 taxatori au fost remuneraţi pentru ziua de muncă. Şi deşi suma nu este una atât de mare, în total 6.699 de lei, consilierii municipali se întreabă dacă Ministerul Afacerilor Interne nu are aceşti bani pentru a achita aceşti bani.

„Bugetul municipal nu este vacă de muls şi solicităm stoparea acestei practici păguboase de mulgere a bugetului municipal”, a menţionat consilierul municipal Ilian Caşu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul „Partidului Nostru”, care a mai precizat că, deşi nu are documente confirmative în acest sens, acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în cazul altor proteste ale opoziţiei împotriva regimului de guvernare.

Consilierul Elena Panuş, care este şi membră a Comisiei pentru Fondul de rezervă a menţionat că la fiecare şedinţă a Comisiei, membrii acesteia examinează sute de cereri ale oamenilor aflaţi în dificultate care ar avea nevoie de aceşti bani pentru nevoile lor. Astfel, chiar dacă bugetul Fondului de rezervă este de circa 9 milioane lei în acest an, aceşti bani oricum nu ajung. „Peste 200 de cereri doar de la copii bolnavi sunt la acest moment. Sunt cazuri în care este nevoie de zeci de mii de euro, iar noi putem aloca doar câteva mii de lei”, a spus Panuş, precizând că „nu contează câţi bani trebuia să achite MAI pentru arendarea acestor autobuze, organele competente trebuie să se autosesizeze”.

Nu în ultimul rând, un alt consilier al formaţiunii, Nicolae Ţipovici, a ţinut să menţioneze că atunci când Alexandru Jizdan a fost numit în funcţia de ministru al Apărării, mulţi poliţişti s-au bucurat. Acum însă, acesta „a transformat MAI-ul în al doilea GBC”, iar poliţiştii care sunt dislocaţi la proteste „nu apără interesele protestatarilor”, dar cheltuie banii lor pentru servicii de transport. La fel, potrivit lui, primarul interimar al capitalei, Nistor Grozavu, „îndeplineşte astăzi toate cerinţele de la GBC”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...