Mită la primăria Chişinău: De la focuri de artificii, la reparaţii auto şi mii de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Judecătoria Chişinău a finalizat examinarea şi a emis verdictele de condamnare a trei aleşi municipali: Valeriu Didencu, secretarul Consiliului municipal Chișinău, şi consilierii Oleg Onișcenco și Ghenadie Dumanschi, arestaţi la finele lunii mai de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, scrie mold-street.com.

Cei trei consilieri municipali şi-au recunoscut vina, s-au „căit sincer” şi au fost condamnaţi cu suspendare, cu un termen de probă de unu sau doi ani. Concomitent cu aleşii locali au fost condamnaţi şi câţiva oameni de afaceri, care i-ar fi corupt pe aleşii locali ca să le „rezolve” problemele. Alţi doi oameni de afaceri încă îşi aşteaptă sentinţa.

Mold-Street a analizat deciziile instanţelor pe cazurile a trei foşti aleşi locali şi trei oameni de afaceri, care sunt conectate între ele.

Focuri de artificii la Consiliul Municipal

Primul condamnat pentru corupere activă a fost omul de afaceri Gheorghe Sârbu, manager şi asociat cu o cotă de 10% la firma New Solution SRL, unde îi are parteneri pe Gheorghe Cozma cu 40% şi cetăţenii români Popa Leonard Silvestru şi Puia Florian Tudor ce deţin cote egale de 25%.

Sârbu ar fi promis pe 20 martie 2017, lui Valeriu Didencu, o baterie de focuri de artificii profesională Flower King 36 shots (pe care a cumpărat-o ulterior de la piaţă contra sumei de o mie de lei şi a adus-o peste două săptămâni lui Didencu), „pentru a grăbi îndeplinirea acţiunilor în exercitarea funcţiei sale sau contrar acesteia, şi anume a include pe Ordinea de zi a şedinţe CMC din 11.04.2017, proiectul de decizie cu privire la stabilirea relaţiilor funciare de arendă a loturilor de pământ din str. Podgorenilor, 91, beneficiar fiind New Solution SRL”.

Didencu a îndeplinit promisiunea și a inclus pe ordinea de zi a şedinţei CMC din 11 aprilie 2017 în care a fost aprobată Decizia nr.3/20-3 potrivit căreia s-a decis stabilirea pe un termen de 10 ani, cu New Solution SRL, „relaţii funciare de arendă, a două loturi de pământ: unul cu suprafaţa de 0,0714 ha, pentru exploatarea şi deservirea obiectivului privat şi lotul 2 – cu suprafaţa de 0,0125 ha, pentru exploatarea şi deservirea obiectivului privat (provizoriu, fără drept de privatizare)”. De notat că firma aştepta de doi ani soluţionarea chestiunii respective.

Pe parcursul anchetei omul de afaceri şi-a recunoscut vina, s-a căit, iar instanţa a decis să îi aplice în baza alin 1 din articolul 325 din Codul penal (corupere activă), „pedeapsă principală sub formă de închisoare pe un termen de doi ani, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Totodată în baza aceleiaşi norme i se aplică pedeapsă complementară sub formă de amendă în mărime de 1.500 unităţi convenţionale, ceea ce constituie suma de 75.000 lei”, scrie mold-street.com.

Citiți mai multe detalii aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...