17:22:37 18.04.2024
Stiri

Ziua Armatei Române, marcată în R. Moldova cu ceremonii militare, depuneri de flori și slujbe religioase

Știri 25.10.2017 10:20 Vizualizări2228 Autor: Ziarul National
Ziua Armatei Române, marcată în R. Moldova cu ceremonii militare, depuneri de flori și slujbe religioase Ziua Veche


La Cimitirul Eroilor Români din Chișinău are loc astăzi o ceremonie militară de comemorare a eroilor români și o depunere de flori cu ocazia Zilei Armatei Române, marcată anual pe 25 octombrie.

La eveniment participă Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, atașatul român al apărării, militar și aero, col. Cristi Ladaniuc, reprezentanți ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova și ai autorităților locale.

Un sobor de preoți condus de Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Petru, și unul condus de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, va oficia un ceremonial religios.




Video: Vlad Bilețchi, președintele Asociației „Unirea-ODIP”


Același lucru se va întâmpla și mâine, 26 octombrie, la Cimitirul Eroilor Români din Vărzărești, raionul Nisporeni.

Cu ocazia marcării Zilei Armatei Române, Ambasada României la Chișinău a organizat luni și o conferință la Centrul de Cultură și Istorie Militară cu tema „Schimb de experiență în domeniul istoriei militare. Vizită de lucru și conferință științifică pe problematica situației Basarabiei în anul 1917”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău și Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București.

Ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la monumentele dedicate eroilor și manifestări culturale tematice au loc astăzi, de Ziua Armatei Române, și în întreaga Românie. La festivități participă și președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, dar și ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Menționăm că data 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului național de sub ocupația hortisto-fascistă, care s-a obținut prin lupta eroică a peste 525 000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58 000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89 934 de militari, dintre care 76 275 de prizonieri. Pe 25 octombrie1944, eroii români au eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei.

Astăzi, drapelul României va fi întregit la Carei, cu ocazia Zilei Armatei Române, de reprezentanții Ștafetei Veteranilor Invictus. Este primul an în care ștafeta parcurge trei trasee, fiecare având desemnată o culoare a tricolorului: traseul Iași — Carei poartă culoarea albastră, traseul București — Carei poartă culoarea galbenă și traseul Craiova — Carei poartă culoarea roșie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md