(VIDEO) Dodon, întrebat de presa rusă de ce nu scoate oamenii în stradă: „Ei ne provoacă la acţiuni extreme. Vor să declare PSRM în afara legii”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele ţării şi partidul pro-prezidenţial al Socialiştilor sunt provocaţi la „acţiuni extreme” de actuala guvernare, pentru a declara PSRM-ul în afara legii şi a înainta „impeachment” (n.r. „punere sub acuzare”) şefului statului. Cel puţin asta susţine însăşi preşedintele Igor Dodon, fiind întrebat la modul cel mai direct, în cadrul unui interviu oferit pentru presa rusească, „ce soluţii mai rămân decât scoaterea oamenilor care v-au votat în stradă?”.

„Eu cred că ei asta şi vor. Conform tuturor sondajelor, ratingul actualei guvernări, şi Parlamentului, şi a Guvernului, este la nivelul de câteva procente. Adică, la nivelul marjei de eroare. Ei înţeleg că la următoarele alegeri nu au de unde să câştige. De aceea, ei mă provoacă pe mine şi partidul pro-prezidenţial al Socialiştilor care, conform tuturor sondajelor, are susţinerea a mai mult de jumătate din populaţie. Ei ne provoacă la acţiuni extreme”, a spus Igor Dodon în cadrul unui interviu în direct pentru postul de televiziune rusesc NTV.

Ulterior, acesta a precizat ce a avut în vedere prin „acţiuni extreme”, menţionând că guvernarea vrea ca „noi să scoatem oamenii, să fie o oarecare provocare, ca pe fundalul acesteia să interzică Partidul Socialiştilor, să înainteze impeachment preşedintelui şi să meargă pe o variantă mai dură a „bespredelului””.

„Desigur, nu vom lăsa asta fără o reacţie şi noi vom pleda pentru alegeri parlamentare anticipate, pentru că acest Parlament nu este legitim, vom pleda pentru un sistem prezidenţial de guvernare, iar toţi cei care participă astăzi la uzurparea puterii, vor răspunde conform legii. Nu vom uita asta”, a mai spus Dodon, iarăşi fără a explica modul în care se va ajunge la anticipate.

Întrebat de ce în acest context nu s-ar adresa la Consiliul Europei, partenerii externi din Occident sau Rusia, şeful statului a spus că s-ar putea, doar că în acest caz concret, Occidentul va fi de partea guvernării. Astfel, a mai menţionat Dodon, „putem spera doar pe forţele noastre, doar pe susţinerea poporului nostru, iar eu cred că poporul ne va susţine şi sunt convins că victoria va fi de partea noastră”.

Este de menţionat că după protestele permanente din 2015-2016 din faţa Parlamentului, dar şi alte multiple acţiuni de protest, ultima dintre care a fost organizată de PSRM la data de 24 septembrie, atunci când ar fi urmat să aibă loc referendumul interzis de Curtea Constituţională, este pentru prima dată când Igor Dodon califică acţiunile de protest drept „acţiuni extreme”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...