Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

02 Oct. 2019 / 09:32

Experţi ai FMI efectuează o vizită în Moldova

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) efectuează o vizită în Republica Moldova, începând de astăzi, 2 octombrie până pe 8 octombrie, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Scopul vizitei este de a actualiza informaţia privind evoluţiile economice recente şi de a discuta politicile promovate de autorităţi pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi bugetar-fiscale, inclusiv în contextul Bugetului de Stat pentru 2020.

FMI a aprobat pe 21 septembrie eliberarea unei noi tranşe de credit pentru ţara noastră, în valoare de aproximativ 46 de milioane de dolari şi cererea Guvernului de la Chişinău de prelungire a actualului Acord de cooperare până pe 20 martie 2020, ceea ce ar da autorităţilor şansa de a-şi îndeplini toate angajamentele asumate.

Ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţa, menţionează că Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care îşi începe vizita la Chişinău astăzi, este una de consultare a bugetului pentru anul 2020. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministra a declarat că în cadrul negocierilor cu FMI „surprize” nu vor apărea în privinţa politicii fiscale.

Natalia Gavriliţa a precizat că Ministerul Finanţelor nu are planuri să majoreze impozitele sau să schimbe ratele de impozitare. Sistemul de impozitare pentru persoanele fizice rămâne aşa cum este – cota de impozitare unică de 12%. Ceea ce a fost introdus este că, din 1 ianuarie 2020, persoanele care au un venit lunar de 30 de mii de lei şi mai mult sau un venit anual de 360 de mii de lei să nu mai beneficieze de scutirea personală. Şi aceste modificări deja au fost operate în lege pentru ca să existe o predictibilitate. „aceasta înseamnă că persoanele care au 30 de mii de lei pe lună nu vor beneficia de scutirea de 240 de lei pe lună. aceasta afectează doar cinci mii de oameni.”, menţionează ministra Finanţelor.

Comentarii