/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Sturza, învestit în funcția de ministru al Apărării. L-a și „încolțit” pe Dodon, iar acesta a „tunat” pe Facebook

missing
24 octombrie 2017, ora 17:58

Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării”, a spus Sturza.

După ce Andrian Candu a semnat decretul în calitate de președinte interimar, iar Eugen Sturza și-a depus jurământul, a venit rândul felicitărilor. Șeful Legislativului și premierul și-au exprimat încrederea că noul ministru va fi unul pro-european și pro-NATO.

„Numirea de azi a ministrului Apărării s-a realizat printr-o procedură specială din cauza refuzului din partea președintelui RM în exercițiu, dl Igor Dodon. Sper foarte mult să nu mai avem astfel de situații excepționale, fiecare instituție să fie funcțională și fiecare demnitar de stat să respecte legea și Constituţia în mod special”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Da, RM este o țară neutră, în același timp, neutralitatea nu înseamnă și izolare. Mă refer la punerea în aplicare a Acordului de Asociere, dar și o bună colaborare cu Alianța Nord-Atlantică. Din luna decembrie vom avea la Chișinău și un oficiu de legătură al NATO”, afirmă prim-ministru Pavel Filip.

Proaspătul ministru a menționat că armata are nevoie de modernizare. El a precizat că miza mandatului său este îmbunătățirea cooperării internaționale și l-a „încolțit” pe Igor Dodon.

Voi miza în special pe îmbunătățirea cooperării internaționale cu partenerii externi, afectată în trecut de blocajul de la Ministrul Apărării, dar și de neparticiparea contingentului Armatei Naționale la unele activități și misiuni străine. Comandantul Suprem al Armatei este poporul, iar datoria militarilor este să-și servească patrie și cetățenii ei”, a menționat Sturza.

Și dacă de la tribună, cu discursul în fața ochilor, totul a sunat bine, după ceremonie Eugen Sturza a fugit de întrebări. Jurnaliștii nu au fost lăsați să iasă până când oficialii nu au părăsit clădirea. Aceștia au mers la Ministerul Apărării, pentru a-l prezenta pe Eugen Sturza subalternilor.

Deși a lipsit de la ceremonie, Igor Dodon s-a dezlănțuit pe Facebook, unde a scris că alegerile anticipate, majoritatea parlamentară socialistă și statul prezidențial sunt soluția de salvare a Moldovei.

Guvernarea va cădea în groapa pe care o sapă altora. Prin faptul că nu le-am permis să forțeze mâna președintelui, i-am adus în situația ca ei să utilizeze din nou ultimul as din mânecă pe care îl au – Curtea Constituțională. Majoritatea parlamentară a democraților nu va putea nici de acum încolo să exercite presiune politică asupra președintelui țării”, a scris Igor Dodon.

Curtea Constituțională l-a declarat pe Igor Dodon în imposibilitate de a-și îndeplini temporar atribuțiile după ce acesta a refuzat repetat candidatura Guvernului la cârma ministerului Apărării. Cu o reacție a venit și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a declarat că Moscova urmărește atent ceea ce se întâmplă la Chișinău, precizând, totuși, că „acestea sunt problemele interne ale Moldovei”. Candidatura lui Eugen Sturza a fost anunțată în septembrie de președintele PDM, Vlad Plahotniuc. Sturza are 32 de ani și este vicepreședintele Partidului Popular European. În trecut, el a fost consilier al ex-premierului Vlad Filat, iar ulterior al șef de Cabinet la Iurie Leancă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram