/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Și-au propus să descopere lumea. Doi moldoveni au vizitat 19 țări cu doar 60 de euro în buzunar

missing
24 octombrie 2017, ora 17:59

Au 21 și, respectiv, 22 de ani, dar se pot lăuda cu o experiență de invidiat. Cristian și Andrei sunt tinerii care s-au lăsat duși de val încă în aprilie, când au plecat pentru prima dată într-o călătorie cu autostopul, cu doar 15 de euro în buzunar.

M-am întâlnit cu un băiat căruia îi place să călătorească. Și el îmi spune că a fost cu autostopul, fără bani, până în Norvegia. Și el nu știa nimic engleză. Îmi povestește un pic din aventura lui și am înțeles că vreau să fac și eu chestia asta”, mărturisește Cristian Cernat, student.

Provocarea a fost acceptată, iar a doua zi tinerii s-au pornit pe jos în Grecia. Au avut noroc de bunăvoința oamenilor, care, rând pe rând, le-au oferit câte un loc în mașină, astfel încât în trei zile au ajuns la destinație.

Ieșim, urcăm pe Metheora pe stânci, obosiți, cădeam pe jos. Și vine răsăritul soarelui. Și în momentul acela noi am înțeles că s-a meritat, că așa o frumusețe eu n-am văzut în viața mea”, povestește Cristian.

Au cutreierat litoralul în lung și-n lat timp de 23 de zile. Îndată ce au ajuns acasă, au început să-și planifice o altă călătorie… Mai exact, și-au propus să ajungă cu autostopul până în Norvegia, de această dată cu 60 de euro. Au avut noroc în Lituania, când au dat peste un contrabandist care le-au mai tăiat din cheltuieli.

Persoana care ne-a dus până în Norvegia era un contrabandist. Am ieșit de pe teritoriul Lituaniei, de acolo trebuia să luăm corabia. Când am ajuns, noi am aflat care e prețul. În doi e 240 euro, dacă în trei, cu mașină – 350. Și el a zis că achită tot și merge cu noi până în Norvegia, Oslo. Super”, explică Andrei Tudosan, programator.

Uimiți de prețurile exagerate din Norvegia, tinerii s-au răzgândit și au făcut cale întoarsă. S-au oprit, însă, pentru o lună în Portugalia, unde s-au și angajat în calitate de chelneri. Deși au fost cuceriți de aproape toate cele 19 țări vizitate, aventuriștii au remarcat receptivitatea localnicilor din Olanda și Danemarca.

Dacă ai nevoie de ceva, întrebi elementar cum să ajungi la gară sau la market, oamenii îți dau un răspuns detaliat, până nu sunt siguri că ai înțeles fiecare cotitură, nu te lasă. Iar dacă nu ai înțeles, merg cu tine”, menționează Tudosan.

Și dacă adăpost au găsit, profitând de o aplicație care îi asigura gratuit cu un acoperiș deasupra capului, mai dificil a fost să facă rost de bani pentru mâncare. Au fost însă inventivi. Și-au creat propriul joc.

Tu ai două minute ca să faci din aceste 4 pătrate, 3 pătrate de aceeași dimensiune. Ai doar 3 mișcări. Dacă o rezolvi timp de două minute, îți dau doi euro. Dacă nu, poți să cumperi secretul cu doi euro”, explică tinerii.

Nu se opresc însă aici. Acum tinerii plănuiesc o nouă aventură.

Ne ducem cu mașina, cu corturile, dar la un moment o să ne ducem în pădure și o să trăim acolo vreo săptămână-două. – Unde? – Nu contează unde. Găsim! În Norvegia cred, acolo sunt mai multe păduri”, spune Cristian despre o nouă aventură.

Motivația este simplă… vor să descopere lumea, dar și să nu aibă regrete.

De la punctul zero, te naști, grădiniță, școală, liceu, universitate, îți găsești un lucru, aproape de 35 ai casă, fântână, copăcel, fiu și soție care te iubește, parcă ești împlinit, dar când ajungi pe la 50 și ceva de ani și devii pensionar, toți ajung la faza că au regrete”, afirmă Andrei Tudosan.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram