Arabia Saudită lansează un mega-proiect de 500 miliarde dolari. Un oraș întreg va apărea pe malul Mării Roșii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dezvăluit planurile vizând construcția unui oraș complet nou, denumit „NEOM”, pe coasta Mării Roșii, ultimul său proiect destinat diversificării economiei saudite dincolo de veniturile din petrol.

Anunțat cu prilejul unei conferințe organizată la Riad, noul oraș ar urma să opereze independent de actuala structură guvernamentală, iar investitorii și companiile vor fi consultanți pe toată durata dezvoltării sale.

„NEOM va fi construit pe baza unui sistem ground-up, pe zone libere, ceea ce îi va oferi oportunitatea de a fi diferit de alte locuri care au fost dezvoltate și construite pe parcursul mai multor sute de ani”, a declarat prințul moștenitor al Arabiei Saudite, potrivit Agerpres.

Noul oraș, care ar urma să se extindă în Egipt și Iordania, va acoperi o suprafață de 26.500 de kilometri pătrați. De asemenea, planurile vizează construcția unui pod peste Marea Roșie care să facă legătura între noul oraș și Egiptul și restul Africii, pentru a permite formarea primei zone speciale independente care se va întinde în trei
țări.

Proiectul va fi concentrat pe nouă sectoare incluzând energia, biotehnica, producția media, divertismentul și turismul, urmând a fi susținut cu peste 500 de miliarde de dolari de Guvernul saudit, fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite și investitorii locali și internaționali.

Anterior, în luna aprilie a acestui an, prințul moștenitor Mohammed bin Salman a dezvăluit un vast plan de reforme, denumit „Vision 2030”, care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol, un produs al cărui preț este în cădere liberă de aproximativ doi ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...