Promo-LEX: Primul dosar în cazul lui Andrei Brăguță a fost trimis în instanța de judecată, problemele de sistem rămân nesoluționate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primul dosar în cazul lui Andrei Brăguță a fost trimis în instanța de judecată, problemele de sistem rămân nesoluționate. De această părere sunt analiștii Asociației Promo-LEX.

Marţi, Procuratura Generală a anunțat că trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţă, vor compărea pe banca acuzaţilor, în dosarul penal privind maltratarea și decesul victimei.

Conform experților, probele acumulate la etapa de urmărire penală reconfirmă problemele identificate de avocați anterior, iar imaginile video publicate de Procuratură reconfirmă acțiunile de violență aplicate de alți deținuți, cu acordul tacit al polițiștilor.

„Probele demonstrează că polițiștii cunoșteau că Andrei Brăguță se afla la evidența medicului psihiatru. Cu toate acestea, el a fost plasat în celulă cu alți deținuți, care l-au maltratat, cu toate că regulile Comitetului pentru Prevenirea Torturii interzic acest lucru. Deși polițiștii au observat că starea sa de sănătate a deținutului se agravează, aceștia nu au întreprins careva măsuri concrete pentru a asigura integritatea fizică și psihică a persoanei. Din contra, ei au aprobat tacit comportamentul deținuților. Din imaginile video anexate la materialele dosarului, rezultă că victima a fost plasată ulterior în altă celulă fără haine, iar din celulă a fost retrasă salteaua. Pe parcursul detenției acesta nu a beneficiat de alimentație, iar apa din celulă a fost deconectată”, spun experţii.

De asemenea, aceştia declară că imaginile video administrate de organul de urmărire penală, sugerează că Andrei Brăguță practic nu a dormit de la reținerea sa până la deces – mai mult de 10 zile, fapt care denotă gravitatea bolii psihice, a vătămărilor corporale, și în același timp inacțiunea personalului responsabil în legătură cu acest fapt. Recentele studii probează faptul că privarea substanțială de somn generează halucinații tulburătoare, fiind afectate funcțiile biologice.

Probatoriul administrat reconfirmă și existența altor probleme sistemice în justiția penală, inclusiv legate de calitatea asistenței juridice, acțiunile procurorului și judecătorului , calitatea expertizei medico-legale dar și acțiunile altor factori de decizie. Mai multe detalii aici;

Avocații victimei nu sunt de acord, spre exemplu cu concluziile raportului de expertiză medico-legală, din acest motiv au fost inițiate consultări cu expertul internațional în domeniul medicinei legale, profesorul Derrick Pounder. Până în prezent acesta a pregătit un raport preliminar asupra cazului. Pounder va fi implicat în această cauză în calitate de specialist. Din considerentul că raportul de constatare este detaliat și conține informația necesară, la recomandarea expertului internațional, avocații nu au solicitat exhumarea cadavrului.

Avocații au sesizat pe acest caz organizațiile internaționale, printre care Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Consiliul Europei (CoE), Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT), Organizația Mondială împotriva Torturii (OMCT), Comitetul ONU împotriva torturii (CAT). Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și alte organizații internaționale monitorizează îndeaproape acest caz. Cazul lui Andrei Brăguță va fi discutat și pe 7 noiembrie 2017, în procesul de audiere a raportului Republicii Moldova cu privire la implementarea Convenției ONU împotriva torturii.

Deși de la decesul persoanei până în prezent au trecut aproape 2 luni, autoritățile publice nu au comunicat ce acțiuni au fost sau vor fi întreprinse pentru a soluționa problemele de sistem, a ajusta practicile și actele normative necesare, astfel încât cazuri similare să nu se repete. ​În context, avocații familiei victimei fac apel către autorități de a întreprinde urgent acțiuni de reformă reală și sistemică pentru a preveni tragedii similare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...