L-a egalat pe Mao. Cel mai puternic lider din China ultimilor 40 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Xi Jinping s-a afirmat definitiv, marţi, ca cel mai puternic lider din ultimii 40 de în China, după ce a intrat în Carta Partidului Comunist Chinez pe picior de egalitate cu fondatorul regimului, Mao Zedong, relatează AFP, preluată de News.ro.

Liderul chinez, în vârstă de 64 de ani, aflat la conducerea PCC de la sfârşitul lui 2012, primește miercuri un nou mandat de cinci ani ca secretar general – titlul suprem în această ţară.

Reuniţi de săptămâna trecută în Congres la Beijing, peste 2.000 de delegaţi din toată ţara au aprobat marţi includerea în Carta partidului a „Gândirii lui Xi Jinping cu privire la socialismul chinez al noii ere”. Este vorba despre un concept care constituie de-acum un „ghid de acţiune” al celui mai mare partid din lume – are 89 de milioane de membri.

„Asta îi va conferi lui Xi o autorittate extraordinară (…). El va avea un statut similar celui al Marelui Cârmaci pe care-l avea Mao”, a declarat pentru AFP Willy Lam, un politolog la Universitatea chineză de la Hong Kong. „El va putea să fie ca acesta: lider pe viaţă, atât timp cât sănătatea îi este bună”.

Niciun lider de după Mao (1893-1976) nu şi-a văzut contribuţia teoretică la ideologie atât de venerată în timp ce încă se află în funcţie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...