12:22:49 25.04.2024
Stiri

Conducerea Ministerului de Externe a convocat diplomații din Vest pentru a le solicita ajutorul în demersul privind retragerea trupelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova

Politică 24.10.2017 14:00 Vizualizări1686 Autor: Ziarul National
Conducerea Ministerului de Externe a convocat diplomații din Vest pentru a le solicita ajutorul în demersul privind retragerea trupelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova


R. Moldova solicită statelor partenere să sprijine includerea pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a chestiunii privind retragerea completă a forţelor militare străine din Transnistria.

Rugămintea a fost exprimată de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău care a avut loc pe 23 octombrie.

Viceministrul Darii le-a prezentat diplomaților străini o informaţie privind eforturile întreprinse de către diplomaţia moldovenească pe parcursul a mai bine de două decenii pentru atingerea unor înţelegeri atât pe plan bilateral în dialog cu Federaţia Rusă, cât şi pe plan multilateral, îndeosebi în cadrul OSCE, în vederea retragerii complete a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, eforturi care, cu părere de rău, nu au avut succes.

Oficialul moldovean i-a rugat pe diplomați să sprijine iniţiativa în cauză în cadrul procedurilor de vot pentru includerea chestiunii menţionate pe agenda Adunării Generale a ONU.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că introducerea acestei chestiuni pe agenda Adunării Generale a ONU va fi discutată la una dintre ședințele din luna octombrie curent.

Menționăm că, după ce Parlamentul R. Moldova a adoptat, pe 21 iulie 2017, Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării, Guvernul a inițiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct intitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Inițiativa a fost criticată dur de oficialii de la Moscova, iar liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Transnistria ar putea cere la ONU „recunoaștere internațională”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md