/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/LIVE VIDEO/ Ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza, depune jurământul de învestire

24 octombrie 2017, ora 12:20

Fostul consilier al ex-premierului Vlad Filat a fost propus de PD pentru funcția de ministru al Apărării. Vlad Plahotniuc a anunțat în cadrul unui briefing că Sturza a fost selectat dintr-o listă de șapte candidați, inclusiv trei femei, dar nu a dat nume atunci.

Candidatura lui Sturza însă a fost respinsă de două ori de președintele Igor Dodon: „Eu, ca șef de stat, nu pot accepta o candidatură incompetentă și politizată în fruntea Armatei Naționale. Orice încercare de a o învesti fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal. Un asemenea „ministru” va fi nelegitim. Nu îl va recunoaște nici președinția, nici Armata, nici cetățenii. Onoarea de generali nu le va permite militarilor să fie conduși de un ministru parvenit, impus pe căi neconstituționale”, a precizat atunci Igor Dodon.

După refuzul președintelui, Guvernul s-a adresat Curții Constituționale care a decis că în cazul în care președintele refuză să semneze un decret, el poate fi înlocuit, iar interimatul funcției de președinte va fi preluat de speakerul Parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip.
.
Eugen Sturza este vicepreședintele Partidului Popular European. Acesta este licențiat în Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova. A activat în Guvern în perioada 2009–2013, fiind Consilier al prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Filat. În perioada 2013-2015 a fost Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Filat. În perioada 2013-2015 a fost Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Leancă. Din 2015 și până în prezent este moderator Reforma administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene.

Funcția de ministru al Apărării a rămas vacantă după ce Igor Dodon l-a demis pe liberalul Anatol Șalaru, acestuia fiindu-i retras sprijinul politic al partidului din care făcea parte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram