Cazul Braguţa: Cum se moare de “pneumonie” în detenţie preventivă// VIDEO

Procuratura a anunțat astăzi că trei polițiști și patru deținuți vor compărea pe banca acuzaților în cazul lui Andrei Braguța. Totodată, procuratura a făcut publice înregistrări video, în care se vede cum tânărul era bătut cu cruzime în celulă de către patru deținuți, iar în acest timp polițiștii din tură se plimbau pe coridoare fără a interveni.

Astfel, poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

În acţiunile codeţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţămîntul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.

În prezent, codeţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 pînă la 15 ani închisoare.

Amintim că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de detenție preventivă, iar pe 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Bărbatul a solicitat de mai multe ori intervenția medicilor de la Urgență, care l-au diagnosticat cu tulburare psihică, schizotipală, și ar fi solicitat transferul de urgență la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fapt care nu s-a întâmplat. Pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Ulterior, rezultatele finale ale expertizei medico-legale au arătat că Andrei Braguța a murit din cauza pneumoniei. Anchetatorii au declarat că, bărbatul s-a îmbolnăvit în penitenciar, pentru că a stat în celulă fără haine şi nu i-a fost oferită plapumă.