Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Video: Andrei Braguţa este bătut…

Video: Andrei Braguţa este bătut de către colegii de celulă, polițiștii asistă tacit

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, vor compărea pe banca acuzaţilor. 

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată. Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile codeţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţămîntul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.

În prezent, codeţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 pînă la 15 ani închisoare.

Procuratura Generală continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa altor 10 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, bănuiţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, numărul acestora, potrivit procurorilor, nefiind exhaustiv.

De asemenea, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Amintim că Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august curent.

Mai multe detalii citiți aici: „Eroii” (in)justiției din dosarul Braguța