Primăria Chişinău propune ca acţiunile publice să nu mai fie organizate în centrul capitalei. Care sunt excepţiile

Primăria Chişinău propune ca acţiunile publice să nu mai fie organizate în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ci în alte zone unde nu vor fi create impedimente circulaţiei rutiere. Excepţiile vor fi sărbătorilor naționale, tradiționale și internaționale.

Totuşi, în cazul întrunirilor de protest se propun toate locurile publice solicitate, însă fără blocarea străzilor şi bulevardelor.

Municipalitatea a menţionat astăzi că, pe parcursul ultimilor ani, în Primărie au fost depuse mai multe declaraţii prealabile privind desfăşurarea anumitor acţiuni publice – sportive, culturale în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au în alte zone ale capitalei, cu solicitarea de a sista circulaţia transportului public.

În consecinţă, suspendarea temporară a traficului rutier provoacă nemulţumiri atât în rândul pasagerilor, deoarece se modifică graficul de circulaţie a transportului public, dar şi în rândul conducătorilor auto, pe anumite segmente de drum formându-se ambuteiaje.

În context, reieşind din prevederile Legii cu privire la întruniri şi având în vedere necesitatea asigurării bunei desfăşurări a manifestărilor publice, Primăria municipiului Chişinău propune organizatorilor evenimentelor publice alte locaţii, pentru a nu crea impedimente circulaţiei rutiere şi a fluidiza traficul rutier.

Astfel, autorităţile publice locale au identificat şi propun pentru organizarea manifestărilor şi întrunirilor publice următoarele zone, după cum urmează:

Pentru maratoane sportive se propun următoarele trasee:
–       intersecţia drumurilor naţionale R6 şi R3 (de la podul din şos. Hânceşti, Cartierul Telecentru – până la sensul giratoriu din şoseaua care duce spre Vama „Leuşeni”);
–       alte trasee propuse de către Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie şi acceptate de către Inspectoratul Naţional de Poliţie.

Pentru întruniri sportive la autocross se propun următoarele locații:
–       pe şos. Hânceşti, sub podul de la Telecentru;
–       pe Aeroportul vechi al Chișinăului.

Pentru manifestări culturale (cu participarea unui număr mare de spectatori) se propun următoarele locaţii:
–       Zona Economică „MOLDEXPO”;
–       Parcul „DENDRARU”;
–       Grădina Botanică;
–       Complexul Cultural „VATRA”;
–       Strada pietonală „Eugen DOGA”;
–       Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”;
–       în PMAN, dar fără sistarea transportului, cu instalarea gardului pe ambele sensuri / părţi ale carosabilului.

Pentru întruniri de protest se propun următoarele locaţii:
–       în toate locurile publice solicitate, fără blocarea străzilor, bulevardelor, iar în cazul marşurilor  participanţii se vor deplasa pe o singură bandă a carosabilului cu coordonarea obligatorie cu INP.

Organizarea și desfășurarea Sărbătorilor Naționale, Tradiționale și Internaționale:
–       Ziua Drapelului de Stat;
–       Ziua Suveranității;
–       Ziua Constituției;
–       Ziua Internațională a solidarității oamenilor muncii;
–       Ziua Europei;
–       Limba Noastră cea Română;
–       Ziua Independenței Republicii Moldova;
–       Ziua Naţională a Vinului;
–       Ziua orașului Chișinău;
–       Sărbătorile de iarnă să fie organizate și desfășurate în Piaţa Marii Adunări Naţionale și, în caz de necesitate, organizatorii să solicite sistarea transportului pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi Al. Puşkin.

În context, Primăria Chişinău anunţă dezbateri publice privind organizarea şi desfăşurarea întrunirilor publice în capitală, care vor avea loc pe data de 8 noiembrie 2017, ora 15.00, în Sala de şedinţe a Primăriei Chişinău.

La eveniment sunt invitate să participe toate persoanele interesate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.