Coreea de Nord, o ,,amenințare fără precedent”. Declarația comună a SUA, Japoniei și Coreei de Sud

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Programul militar nord-coreean reprezintă o ,,amenințare gravă și fără precedent” pentru Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, au afirmat marți miniștrii apărării din cele trei țări, relatează AFP.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, și omologii săi asiatici s-au angajat în cursul unei întâlniri în Filipine să sporească presiunile diplomatice asupra Phenianului și să își consolideze cooperarea militară.

Tensiunile din Peninsula Coreeană sunt deosebit de puternic de aproape doi ani din cauza intensificării programelor nuclear și balistic ale Coreii de Nord, interzise de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Situația s-a degradat mai mult în ultimele luni după ce Phenianul a efectuat al șaselea test nuclear și a lansat două rachete intercontinentale, precum și pe fondul declarațiilor belicoase ale președintelui american, Donald Trump, și omologului său nord-coreean, Kim Jong-Un.

,,Cei trei miniștri au condamnat, în termenii cei mai fermi, acuzațiile provocatoare neîntrerupte ale Coreii de Nord”, se poate citi în comunicatul semnat de Jim Mattis și omologii săi japonez, Itsunori Onodera, și sud-coreean, Song Young-Moo.

,,Miniștrii îndeamnă Coreea de Nord să renunțe la programele nuclear și balistic interzise în mod complet, verificabil și ireversibil”, a menționat documentul dat publicității după întâlnirea lor la Clark, în nordul Filipinelor.

Cei trei aliați s-au angajat, de asemenea, să pună în aplicare sancțiunile Națiunilor Unite împotriva Phenianului și să intensifice schimbul de informații.

Jim Mattis întreprinde un turneu în Asia care îl va conduce la Seul pentru discuții pe teme de apărare, înainte de vizita președintelui american, Donald Trump, luna viitoare.

Luni, cei zece miniștri ai apărării din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), reuniți la Clark, au cerut Phenianului într-o declarație comună să își respecte obligațiile internaționale.

,,Facem cunoscute gravele noastre preocupări legate de escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreeană, inclusiv lansarea de rachetele balistice intercontinentale de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) pe lângă testele nucleare și tirurile cu rachete balistice”, se poate citi în declarație.

,,Cerem cu fermitate RPDC să se conformeze imediat obligațiilor sale specificate în rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, potrivit documentului citat de Agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...