/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ „Avem abilități, dorim posibilități”! A fost lansată Rețeaua Națională a Femeilor cu Dizabilități

missing
23 octombrie 2017, ora 18:34

Tatiana Mahmote din raionul Strășeni are 33 de ani. Femeia nu are studii superioare, dar a urmat cursuri de contabilitate, operator și secretară. Singura ei sursă de venit este pensia de invaliditate de 1300 de lei. A încercat de mai multe ori să se angajeze în câmpul muncii, dar era respinsă de fiecare dată din cauza problemei pe care o are.

Unde mă duceam, se uitau la mine și… îmi cer scuze nu putem să vă ajutăm. Doresc să am o angajare în câmpul muncii cât de cât. Pensia asta o dau doar pe medicamente, pe tratament”, susține Tatiana Mahmote, participantă.

Cele 40 de femei au fost instruite, timp de 4 luni cum să se integreze în societate. Ele spun că își doresc să li se ofere acces la instituțiile medicale, oportunități egale la studii și pensii care să le permită o viață fără lipsuri. Elena Floncea din raionul Anenii Noi spune că în primul rând și-ar dori condiții umane de acces în transportul public.

Rutierele de la sat nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Să avem accesibilitate în toate instituțiile, fie că e magazin, punct medical. Să nu fie făcut acces numai de formă”, a menționat Elena Floncea, o altă participantă din cadrul evenimentului.

În cadrul forumului, a fost lansată Rețeaua Națională a Femeilor cu Dizabilități, care întrunește peste 100 de membre din Moldova. „Vrem să fim auziți de către instituțiile statului – Parlament și Guvern, că avem abilități, posibilități, dorințe. Femeile cu nevoi speciale să aibă unde apela, în primul rând la noi, prin noi să ajungă la instituțiile subordonate”, afirmă Lilia Puzderi, președinte AO Pro-Tineret.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a promis că în curând, persoanele cu nevoi speciale vor beneficia de o majorare a pensiilor de invaliditate cu aproximativ 400 de lei.

Aproximativ 9.000 de persoane, care primesc pensii de dizabilitate, vor avea și o majorare de 28 și ceva de procente. Desigur, nu e suficient și trebuie să ne mobilizăm pentru a oferi posibilitatea dezvoltării economice și mai bună.

Forumul Național al Femeilor cu Dizabilități este organizat de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din RM, cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de „Women Moldova” și Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare.

„Nu oferim direct suport financiar acestor femei, dar contribuim la dezvoltarea abilităților și capacităților acestora, astfel, încât să aibă posibilitate să se implice mai activ în viața politică și în câmpul muncii”, a declarat Asya Verbanova, reprezentata de țară interimară UN Women Moldova.

În RM există aproximativ 184 mii de persoane cu nevoi speciale, dintre care, jumătate sunt femei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram