Cum se explică aprecierea spectaculoasă a leului? În 2017, un dolar ar fi trebuit să valoreze 20 de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimele luni leul moldovenesc a înregistrat o apreciere spectaculoasă, de 15% în raport cu dolarul american și aproape 10% față de moneda unică europeană. Potrivit economistului Veaceslav Negruță, de pe urma acestei aprecieri profită autoritățile, dar au de pierdut cetățenii, în special exportatorii.

La începutul anului 2017, un dolar valora, potrivit cursului BNM, 20,15 lei, în timp ce un euro se tranzacționa cu 21,2 lei. De atunci leul s-a apreciat spectaculos, un dolar valorând astăzi 17,3 lei, iar un euro în jur de 20,3 lei.

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, susține că această apreciere este artificială și că autoritățile nu au respectat o prognoză pe care au convenit-o de comun acord cu Fondul Monetar Internațional.

„Poţi avea oricâte îţi doreşte inima acorduri de liber schimb, şi cu unii, şi cu alţii, care să-ţi ofere oportunităţi de penetrare de noi pieţe, dar dacă cursul de schimb e altfel (cu mult) decât prognozele, în baza cărora exportatorii şi-au făcut planuri de afaceri pentru anul 2017, – totul se va termina cu contabilizare de pierderi. Doar dintr-un euro sau dolar încasat exportatorii încasează lei mai puţini, pentru a achita salarii, taxe, dobânzi la credite şi costuri de producere. Și din contra – va stimula importul (corect: aducător de TVA la buget, extras din consumatorii locali, fără efort şi politici ale autorităţilor)”, a declarat Negruța.

Expertul economic afirmă că „rata de schimb este sensibilă pentru o economie mică, care depinde de export/import, iar acurateţea prognozelor (măcar ca directive, tendinţa) este uneori vitală”.

Potrivit acestuia „prognoza FMI convenită cu autorităţi (la începutul anului 2017) asupra ratei de schimb mdl/dolar SUA era: 2016: 19,9;
2017: 20,0;
2018: 21,0;
azi e 17,32.”

„Aproape 3 lei ‘pierderi’ din fiecare euro şi dolar încasat din exporturi. Demotivant de a mai exporta”, a concluzionat Veceaslav Negruța.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...