Rusia acuză SUA că au distrus capitala ISIS: „A suferit soarta Dresdei din 1945”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a denunţat vehement duminică „bombardamentele barbare” ale coaliţiei conduse de SUA asupra oraşului Raqqa – fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână – care au făcut „mii” de victime civile şi care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaţilor asupra oraşului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Raqqa, „capitala” califatului proclamat unilateral de Statul Islamic, a „suferit soarta (oraşului german) Dresda în 1945, ras de pe faţa pământului de bombardamentele americane şi britanice”, a declarat duminică Ministerul Apărării rus, ironizând „declaraţiile triumfaliste” ale SUA.

Citește și: Șeful Parlamentului European trage semnalul de alarmă, după scandalul din Catalonia: ‘Europa trebuie să se teamă de înmulţirea micilor patrii’
Președintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că sfârșitul califatului Statului Islamic „este aproape” după căderea orașului Raqqa, recucerit de forțele kurde susținute de Washington.

Ministerul Apărării rus susține că ajutorul occident se scurge în prezent pentru restaurarea Raqqa, astfel încât să șteargă amploarea distrugerii sale, în timp ce, potrivit lui, cereri de ajutor umanitar din partea Moscovei i-au fost refuzate.

„În ultimii ani, Rusia s-a adresat în mod repetat SUA și capitalelor europene să trimită ajutor umanitar sirienilor care suferă din cauza războiului. Mai mult, am pregătit chiar și o listă cu localitățile în care această asistență este necesară mai întâi, fără a împărți sirienii în „răi” și „buni”. De fiecare dată, de la Washington, Paris, Berlin și Londra venea un singur răspuns: nu putem și nu vom face”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul Igor Konaşenkov, citat de TASS.

„Nu există decât un singur motiv pentru aceasta. Acela de a șterge urmele bombardamentelor barbare ale aviației americane și ale „coaliției”, care au îngropat sub ruine mii de cetățeni pașnici „eliberați” de SUA”, a acuzat el, potrivit Agerpres.

Ministerul Apărării rus consideră de asemenea că SUA exagerează importanța strategică a căderii Raqqa, calificând orașul drept „provincial”, minor în comparație cu Deir Ezzor (est), unde activează trupele regimului sirian sprijinite de Moscova împotriva elementelor Statului Islamic.

Rusia recurge la bombardamente în Siria din 2015, în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad. Moscova susține că, în ultimii doi ani, forțele siriene sprijinite de aviația rusă au eliberat de sub Statul Islamic 87,4% din teritoriul Siriei, potrivit TASS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...