23:48:25 16.04.2024
Stiri

Europa, tot mai zdruncinată. După Catalonia, două dintre cele mai BOGATE regiuni ale ITALIEI votează astăzi pentru AUTONOMIE

Știri 22.10.2017 13:00 Vizualizări3127 Autor: Ziarul National
Europa, tot mai zdruncinată. După Catalonia, două dintre cele mai BOGATE regiuni ale ITALIEI votează astăzi pentru AUTONOMIE


În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi spre Catalonia şi lupta ei pentru independenţa de Spania, două dintre cele mai prospere regiuni ale Italiei ies la vot, duminică, în cadrul unui referendum consultativ pentru mai multă autonomie. Nu este însă vorba despre un "divorţ" de Italia, notează CNN, citat de mediafax.ro.

Duminică, regiunea Lombardia, care include faimosul oraş Milano, dar şi Veneto, a cărei capitală este Veneţia, ambele generând împreună 30% din PIB-ul ţării, îşi invită cetăţenii să voteze pentru o mai mare autonomie faţă de Roma.

Iniţiat de guvernatorii locali, ambii din aripa dreptă a Ligii Nordului, un partid care a cochetat cu ideea de pro secesiune, votul urmăreşte asigurarea unor puteri suplimentare în ceea ce priveşte cheltuielile, imigraţia, educaţia şi sistemul de sănătate.

Cinci regiuni ale Italiei se bucură deja de puteri mai mari, inclusiv Sardinia şi Sicilia.

Cei doi lideri regionali, Roberto Maroni (Lombardia) şi Luca Zaia (Veneto), cred că prin acest vot cetăţenii îi vor mandata pentru a negocia cu Roma, pentru o mai mare autonomie.

"Scopul nostru este să avem îndeajuns de multă putere cât să pătrundem rezistenţa guvenului" a spus Maroni, pentru CNN. "Vrem să manageriem teritoriul, mai ales fluxurile migratorii", a completat el. "Pentru noi, cel mai important lucru este obţinerea resurselor", a adăugat acesta.

Spre deosebire de referendumul pentru independenţă din Catalonia, declarat ilegal de Guvernul Spaniei, Constituţia Italiei permite ca astfel de voturi să aibă loc.

În Lombardia, acest vot marchează şi o premieră, pentru că se va desfăşura electronic, fiind dat prin tablete moderne care înlocuiesc ştampila. În Veneto, se vor păstra însă metodele tradiţionale.

De ce este acest vot important?

Politicieni care susţin referendumul spun că succesul economiilor acestor regiuni nu ar trebui să fie folosit pentru a finanta zonele sărace din sudul Italiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md