Menţionăm că CC a constatat marţi, 17 octombrie 2017, că preşedintele Igor Dodon ignoră cu bună ştiinţă Constituţia provocând blocarea sistemului decizional, prin refuzul repetat de numire în funcţie a ministrului Apărării propus de guvern.

„Curtea Constituţională nu l-a suspendat pe Igor Dodon, ci l-a declarat în imposibilitate temporară de exerciţiu al funcţiilor. Suspendarea o poate face numai Parlamentul. Conform art. 91, în cazul dat, când intră în vigoare Hotărârea CC, preşedintele actual al R. Moldova nu mai are nicio împuternicire. Toate funcţiile şi atribuţiile şefului de stat trec în exerciţiul preşedintelui interimar. Va fi acesta preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul, va arăta decizia. Dodon nu este suspendat”, a explicat pentru JURNAL de Chişinău doctorul în drept constituţional, Alexandru Arseni.

Constituţionalistul a comentat decizia CC ca fiind „o acţiune legală şi absolut constituţională, în conformitate cu prevederile constituţionale prevăzute la drepturile şi obligaţiile şefului statului de a-şi onora atribuţiile şi drepturile stabilite prin Constituţie. În cazul când persoana respectivă, şeful de stat, nu-şi onorează şi încalcă în mod grosolan şi subiectiv, conştient, Constituţia, el este declarat de către CC în imposibilitate temporară de a-şi exercita funcţiile. Sancţiunea preşedintelui se încadrează în sancţiunile constituţionale prevăzute în Legea Supremă a Republicii Moldova ”.

„Decizia Înaltei Curţi vine ca o mănuşă ambelor părţi”

Întrebat de JURNAL de Chişinău dacă suspendarea lui Dodon de către CC reprezintă un joc politic înainte de alegerile parlamentare sau există cu adevărat disensiuni între Dodon şi Plahotniuc, Valeriu Munteanu, membru al PL, ne-a comunicat că, „indubitabil, este o continuitate a jocului dintre PD şi PSRM. Aceştia încearcă să mimeze stângaci anumite disensiuni şi, respectiv, o anumită luptă, dar, de fapt, toate episoadele din tragerea lor de nădragi se fac regizat, cu acordul ambelor părţi. Noi nu criticăm niciodată deciziile CC, dar iată că această decizie a Înaltei Curţi vine ca o mănuşă ambelor părţi. Este o soluţie izbăvitoare şi pentru Vladimir Plahotniuc, care a ieşit frumos din acest exerciţiu cu numirea miniştrilor, dar şi Igor Dodon nu a ieşit foarte şifonat, declinându-şi responsabilitatea către Andrian Candu. Cu siguranţă, aceşti doi actori, care guvernează acum R. Moldova, PD, în mod special, şi PSRM, din subordinea lor, ne vor delecta în continuare până în 2018 cu mai multe astfel de episoade, crezând că oamenii noştri şi-au trimis urechile la păscut”.

Continuarea citiţi în Jurnal de Chişinău