23:09:01 28.03.2024
Stiri

„Trump al Cehiei” a câştigat detaşat alegerile şi e favorit să devină premier. O nouă ÎNDEPĂRTARE de Bruxelles?

Știri 22.10.2017 08:02 Vizualizări1992 Autor: Ziarul National


„Trump al Cehiei” a câştigat detaşat alegerile şi e favorit să devină premier. O nouă ÎNDEPĂRTARE de Bruxelles? Sursa: ziare.com

Partidul de centru ANO, condus de către miliardarul Andrej Babis, are un avans de 20 de procente în cadrul alegerilor parlamentare din Cehia, după numărarea a trei sferturi dintre buletinele de vot, au anunţat sâmbătă autorităţile electorale de la Praga.

Formaţiunea ANO a obţinut 30,87% dintre sufragii, urmată de partidul eurosceptic de extremă dreapta SPD, cu 11,19%, după contorizarea a peste 73% dintre voturile exprimate.

Partidul de centru-dreapta Democraţii Civici (ODS) a înregistrat 10,51% dintre opţiunile de vot. Partidul Piraţilor se află în prezent pe locul al patrulea, cu 10,04% dintre voturi.

Partidul social-democrat CSSD, condus de către premierul Bohuslav Sobotka, se situează doar pe locul al şaselea, cu 7,85% dintre voturi, potrivit rezultatelor parţiale.

Intitulat „Trump al Cehiei”, Andrej Babis devine favorit clar pentru obţinerea funcţiei de premier, după negocierile de coaliţie. Babis, în vârstă de 63 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 4 miliarde de euro.

„Mă aştept ca Republica Cehă să intre într-o nouă etapă. Este necesar un guvern care să abordeze cu adevărat problemele oamenilor”, a spus Babis după scrutinul de sâmbătă.

Partidul ANO a promis în campanie combaterea corupţiei, oprirea integrării mai profunde în cadrul Uniunii Europene şi respingerea cotelor obligatorii impuse de Bruxelles privind relocarea refugiaţilor.

Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe în perioada ianuarie 2014-mai 2017, în guvernul condus de către social-democratul Bohuslav Sobotka. În luna mai, Sobotka i-a cerut preşedintelui Milos Zeman să-l demită pe ministrul de Finanţe, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Andrej Babis a negat acuzaţiile şi a refuzat iniţial să-şi dea demisia, iar preşedintele Zeman a refuzat să-l înlăture. Ulterior, Babis a renunţat la funcţie, ocupată în prezent de către un alt membru al partidului ANO, Ivan Pilny.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md